Застрашителното съхнене на дърветата от вида ясен в поясите в

...
Застрашителното съхнене на дърветата от вида ясен в поясите в
Коментари Харесай

Продължава съхненето на дърветата от вида ясен в Добруджа, ще има сеч

Застрашителното съхнене на дърветата от типа явен в поясите в елементи от Севериозточна България продължава. Процесът, който стартира още през 2020 година, се усложнява от ден на ден и визира все по-големи площи.
Вчера на място до един от изумените региони на територията на община Балчик се организира среща на специалисти от разнообразни институции. Те показаха резултатите от проучванията досега, както и вероятните ограничения за справяне с казуса.

Инж. Калина Тодорова, шеф на ДЛС Балчик, показа терзанията си от нуждата от изсичане на изсъхналите дървета, тъй като хората в Добруджа са чувствителни във връзка с полезащитните пояси.

Към момента точно на територията на ДЛС Балчик са най-големите проваляне по ясените в полезащитните пояси в региона, само че провали има и в ясеновите пояси в ДГС – Добрич и ДГС – Ген. Тошево.

" Първоначално се видя едно обезлистване в поясите от явен. Установи се, че казусът идва от една доста дребна муха, с размери към 1 мм – 1,5 мм, като е ясно от кое семейство е, само че идентификацията на съответния тип е доста сложна. Засегнати са младите леторасли и листните дръжки, които съхнат и падат ", изясни проф. Георги Георгиев, шеф на Института за гората и експерт по лесозащита, който се е заел с проучването на казуса. Отделно от това, по стеблата и клоните на ясеновите дървета, са изолирани и други естествени неприятели – инсекти, в това число два типа корояди, които също могат да са причина за тежки повреди по дърветата.

Предполага се и въздействието на един високо вирулентен патоген по ясена, само че това към момента не е доказано с генетични разбори. Данни, че е открит този патоген има за Сърбия и Румъния, добави професорът.
Той не предлага съответни лесозащитни ограничения, с които да се реши казуса, защото при настоящето положение на дърветата, няма да се реализира търсеният резултат и ще бъде излишно огромен финансов разход.

На територията на Североизточно държавно дружество има 4 000 км полезащитни пояси. От тях на територията на ДГС-Балчик са към 42% или 1 760 км. 20% от тези пояси са с явен, сподели инж. Радослав Радев, зам. шеф на Държавно горско стопанство – Балчик.
Той посочи, че изключително сериозен е процесът на съхнене при типа планинския явен. Затова и терзанието ни е огромно и главният въпрос е по какъв начин можем да възстановим тези пояси. Трябва да се регистрира и че поясите са линейни обекти, подложени на екстремални климатични феномени – вятър, засушавания и други. Инж. Радев подсети, че като приказваме за възобновяване на тези пояси, това са територии и в случай че се наложи да бъдат изсечени, след това би трябвало да бъдат залесени, а това ще изисква доста сериозен финансов запас. Не е за подценяване и казуса с неналичието на работна ръка.

По време на полемиката Михаил Илиев, еколог в Българско сдружение за отбрана на птиците, акцентира значимостта на полезащитните пояси и за птиците. Затова ще е доста значимо, в случай че се стигне до изсичане на ясеновите пояси, на мястото на изсъхналите дървета, да се залесят нови.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР