Застрашена ли е енергийната сигурност на България заради рекордния скок

...
Застрашена ли е енергийната сигурност на България заради рекордния скок
Коментари Харесай

Енергийният министър обясни кризата с тока на борсата пред НС

Застрашена ли е енергийната сигурност на България поради рекордния скок при борсовите цени на тока и какво е финансовото положение на " Булгартрансгаз "? На тези въпроси дава отговор министърът на енергетиката Андрей Живков, по време на парламентарно чуване.

Служебният министър съобщи, че неговото ведомство е направило всичко належащо, с цел да бъдат включени всички мощности от държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 и сега той работи с 8 мощности.

Забавянето на включването на спомагателните мощности министърът изясни с липса на съответна реакция от страна на БЕХ и потребността от софтуерно време.

Аз не съм склонен, че Министерство на енергетиката детонира бомби, тъй като има доста бомби, които са заложени преди този момент, и те сами се детонират във времето. Магия не се е случила, просто имаше дейна връзка сред екипа на Министерство на енергетиката, наблягам, и управлението на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2. Включването на блоковете не стана с темпа, с който трябваше да се случи, той стана забавено, обаче това е една инерция на работа, която е наследена. Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2 е привикнал да работи на обезпечени количества със заповеди и да не се интересува и да не се задълбочава в трендовете на пазара. Никога не съм казвал, че блоковете изискват софтуерно време, с цел да се включват. Мениджмънтът има потребност от софтуерно време, тъй като до момента не е работил на пазарен принцип, сподели Андрей Живков, длъжностен министър на енергетиката.

Днес от Асоциацията на организациите на българските работодатели изпратиха сигнал до Главната прокуратура, Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната организация " Национална сигурност ", ГДБОП и Комисията за защита на конкуренцията поради високите цени на тока.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР