Застрашен вид пеперуда е заснета за първи път след 50

...
Застрашен вид пеперуда е заснета за първи път след 50
Коментари Харесай

В Турция откриха пеперуда от ледниковата епоха

Застрашен тип пеперуда е снимана за първи път след 50 години на надморска височина от 3800 метра на източния връх Ари от двама специалисти.
Лапландската Fritillary или Euphydryas iduna на латински език, последно е следена на планината Ари в източна Турция на 4 август 1970 година
В наши дни, постоянно срещани в скандинавските страни, единствено високите скатове на планината Ари съставляват другото естествено местообитание на пеперудата в Турция след последната ледникова ера, съобщи БГНЕС.
Природозащитникът и откривател на пеперуди Сюлейман Екшиоглу и експертът по дивата природа Емин Йогурткуолу описаха за 3-дневното си пътешестване, довело до откритието пред Анадолската организация.
„ В първия миг на откриването не можахме да повярваме. Тогава, несъмнено, видяхме още няколко от този тип “, сподели Екшиоглу.
Екшиоглу показа: " Обикновено това не е естественото местообитание на този неповторим тип, само че след последния ледников интервал те са останали тук като светиня. Нямало е къде да отидат и този тип е „ затънал ” на планината Ари. "
Ученият сподели, че пеперудата се е спускала към скатовете на връх Ари преди 12 000 години през късната ледникова ера и е останала там, откакто ледниците почнали да се образуват.
Подчертавайки, че лапландската Fritillary е привикнала със леден климат, той сподели: „ „ Бъдещите проучвания на типа могат да дават информация за въздействието от световното стопляне. Трябва постоянно да следим пеперудите. ”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР