Застраховката за планинарство, каране на сноуборд или ски по маркираните

...
Застраховката за планинарство, каране на сноуборд или ски по маркираните
Коментари Харесай

Застраховаме се за 25 ст. срещу опасност в планината

Застраховката за планинарство, каране на сноуборд или ски по маркираните ски писти в курортите ни излиза по четвърт лев на ден за година при 3000 евро покритие. В случай че избираме рисковите прекарвания, полицата ще ни коства двойно по-скъпо на дневна база, сочи информация на " Монитор " в онлайн платформите на застрахователните сдружения.

Според една от офертите в мрежата застраховка може да бъде подписана за 3, 7, 14 дни или цяла година, като цените варират от 0.25 лв. до 4 лв. на ден според от определения интервал. В покритието й влизат разноски за евакуация, медицински или избавителни услуги, трайна загуба на продуктивност над 10% и гибел. Ако обаче сте от туристите - фенове на адреналина, тази лавица няма да ви бъде от изгода, защото не включва колоезденето в планината, ски и сноуборд спускания по необработени писти, скално катерене и алпинизъм, а също и разнообразни надпревари като профилираната такава за рискови спортове.

Макар туристите у нас постоянно да пропущат да сключат една от тези полици преди да се насочат на разходка по заснежените върхове, то планинската застраховка в действителност е добре позната за разлика от тази за отмора на територията на страната. Иновативният артикул е годен за необятен кръг от действия, измежду които планински излет, отмора на море, посещаване в СПА и уелнес центрове, лов на риба или посещаване на исторически забележителности. От сдружението акцентират, че полицата важи даже и в случаите, когато нямаме предварителна резервация в хотел или не сме си закупили туристически пакет. Покритията й пък включват болнично лекуване, разноски за лекарства в размер до 100 лв., търсене, избавяне и превозване на болния, а също и разноски за стоматологично лекуване до 150 лв.. Цената за една година варира от 0.08 лв. до 0.41 лв. на дневна база.

Припомняме, че съгласно статистиката на Планинската избавителна работа към Българския червен кръст през 2021 година се е следил растеж на случаите в планината.

До 2 декември акциите " на високо ” доближават 143, което е с 29 повече по отношение на миналата година. По време на тях е оказана помощ на 166 души, 10 от които са умряли. Въпреки растежа на случаите на годишна база потърпевшите туристи в действителност са с 1000 по-малко от тези през 2020 година Според избавителните екипи това се дължи на обстоятелството, че COVID-19 принуди доста фенове на пистите и разходките в планината да си останат вкъщи.

Последният сходен случай датира от малко преди коледно-новогодишните празници. Тогава на незабавния телефон 112 е получен сигнал за екскурзиант в неопределеност на Витоша. Благодарение на усърдното близо 15-часово търсене от страна на планинските спасители и помощта на мобилните оператори за локализирането на потърпевшия мъжът е открит жив. Състоянието му обаче е съществено - хипотермия, мощни измръзвания по крайниците и откритите елементи на тялото. Припомняме, че трудът на планинския избавител не се заплаща и потърпевшите в планината сами следва да поемат разноските по избавителните акции, в случай че няма застраховка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР