Застрахователното дружество Олимпик не е имало по-ниски цени от пазарните

...
Застрахователното дружество Олимпик не е имало по-ниски цени от пазарните
Коментари Харесай

Ралица Агайн: Цените на застраховките в `Олимпик` не бяха дъмпингови

Застрахователното сдружение " Олимпик " не е имало по-ниски цени от пазарните на полиците " Гражданска отговорност ".

Това се разбра от отчета на зам.-председателя на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн, която разгласи, че подава оставка преди днешното изключително съвещание на депутатите, свикано във връзка банкрута на застрахователното сдружение и срутва на Търговския указател. Агайн акцентира, че предходната година е показала информация за междинните цени на застраховката.

" До 11 ноември цената за леки коли е 196 лева при приблизително за пазара 179 лева След тази дата цената е била 207 лева при 196 лева междинна за пазара. Така че не съществува дълготраен дъмпинг от този осигурител “, каза тя. По думите ѝ през последните години не е имало съображение да се счита, че има проблем с компанията.

Агайн сподели още, че комисията е направила всичко, което е било належащо. И е уведомила за обстановката с " Олимпик ".

Тя дефинира оставката си като " прочувствен акт ", a не като решение, подбудено от нарушаване на разпоредбите.

След информацията, предоставена от Агайн, водачът на левицата Корнелия Нинова попита кой лъже - Агайн или Борисов, който съобщи, че цените са били по-ниски. " Тези, които са плащали с 20 или 30% по-евтини застраховки, са знаели, че нещо не е толкоз несъмнено. Иначе в цената има разлика 2-5%, само че при 30% би трябвало да се замислиш, когато по-евтино плащаш нещо ", разяснява министър председателят през почивните дни.

Лидерът на левицата се обърна към премиера и Агайн: „ Вие тук представлявате КФН, извънредно значима държавна институция. От тази страна стои Министерски съвет, който ръководи страната сега. Недопустимо е сред държавна институция и държавно управление да има такова разминаване. Премиерът съобщи обществено, който се е подлъгал да заплаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова ".

По-късно министър председателят Борисов разгласи, че не се е виждал с Агайн от години и отчети до него не са стигали. Той изясни, че се е видял единствено с ръководителя на КФН, с цел да се запознае с тематиката. " Защо сте ме викнали мен тука? Мястото на държавното управление не е тук. КФН е самостоятелен орган, определен от Народното събрание ", сподели той.

Борисов подчерта, че материята за гаранционните и обезпечителните фондове е фина и даже юристите в пленарната зала не са на едно мнение дали клиентите на " Олимпик " могат да бъдат обезпечени от български фонд. Премиерът благодари на Агайн за моралното решение да подаде оставка. Премиерът предложи решението на въпроса да се вземе след диспути по тематиката през идващите дни. Той предложи работна група, която да се запознае със законодателството и да вземе решение какво да прави. " Утре, вдругиден да обсъдим въпроса и в петък, събота или неделя да се съберем отново ", предложи той. 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък разгласи, че нито Агайн, нито КФН имат виновност за станалото. Той въпреки всичко разгласи, че ще поддържа моралното решение на зам.-председателя на регулатора да подаде оставка. Цонев акцентира, че режимът за това дадена компания от Европейски Съюз да стартира да оперира у нас е осведомителен.

И Българска социалистическа партия споделиха, че ще поддържат решението на Агайн да подаде оставка, само че би трябвало да бъде ясно открито дали е имало дъмпинг или не. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР