Застрахователният холдинг Еврохолд вече може да финализира сделката за придобиването

...
Застрахователният холдинг Еврохолд вече може да финализира сделката за придобиването
Коментари Харесай

Еврохолд най-накрая може да вземе бизнеса на ЧЕЗ

Застрахователният холдинг " Еврохолд " към този момент може да завърши договорката за придобиването на енергийния бизнес на чешката група ЧЕЗ в България, откакто във вторник Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) я утвърди. С това падна и последната спънка пред приключването на проточилото си с години отдръпване на ЧЕЗ от България.

КЕВР разгласи, че е приела решение за предоставяне на позволение на " ЧЕЗ " а.с. да се разпореди с притежаваните от него 67% от акциите от капитала на " ЧЕЗ Разпределение България ", като ги продаде и трансферира на сдружението " Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни, което е част от групата " Еврохолд България ".

Положителното мнение се дава след дадените съответни отзиви на Министерството на вътрешните работи, Държавната организация " Разузнаване ", Държавната организация за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов контрол. Решението предстои на обжалване пред Административен съд София - град в 14-дневен период, показват от КЕВР.

Одобрението на енергийния регулатор бе належащо след вменено му законово обвързване да се произнася при предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или природен газ.

До това условие се стигна след абсурда с първата договорка на ЧЕЗ за продажбата на българските ѝ активи на пазарджишката компания " Инерком " на Гинка Върбакова. Тя бе изцяло непозната за необятната общност до началото на февруари 2018 година, когато бе оповестено, че на ЧЕЗ у нас. Последваха политически препирни и. Стана ясно, че държавната Българска банка за развиване е щяла да подсигурява договорката, както и още три български банки. Обявено бе желание на страната да замести Върбакова в договорката, само че.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР