Застрахователните компании ще трябва да отделят допълнителен ресурс за нов

...
Застрахователните компании ще трябва да отделят допълнителен ресурс за нов
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли Гражданска отговорност заради Зелена карта?

Застрахователните компании ще би трябвало да отделят спомагателен запас за нов презастрахователен пул. Изискването идва от Съвета на бюрото " Зелена карта " за гражданската отговорност, на което страната ни е член.

От декември нашето бюро е сложено под мониторинг, макар че импровизирано подобен се прави още от март. Днес публично оставката си подаде и ръководителят на бюрото Орлин Пенев.

Неофициално от застрахователния отрасъл признават, че развиването може да докара до ново повишаване на наложителната лавица, заяви БНР. Според Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия обаче браншът може да се оправи, без да удари по джоба клиентите си.

" Това, което следва, е че има проблем с изплащането на вреди на български коли в чужбина. Също по този начин значи, че нашето бюро има пропуски в работата. То би трябвало да менажира процесът по изплащането на вреди на българи в чужбина, да пази ползите на членовете си, застрахователните компании, да предотвратява приключване на запас и застрахователни измами ", сподели Тодоров.

Той не разяснява догатката, че казусът се дължи на полици на две съответни застрахователни компании.

" Очаква се от съвета на бюрата да има общ презастрахователен пул за всички компании и да се усили частната вноска - нашите застрахователи да внасят по-големи суми по презастрахователни контракти. Надявам се, че няма да се стигне до повишение на цената на " Гражданска отговорност ". Подобна обстановка имаше през февруари, когато бяха събрани спомагателни 10 лв. към всички застраховки. В момента множеството компании са срещу този метод - да се събират пари от жителите. Допълнителна закрепена сума надали ще бъде плащана ", счита Тодоров.

Вариантите са самите компании да попълнят недостига за лична сметка или цените да се покачат за рисковите транспортни средства, като влекачи и рейсове, само че не и за всеобщия консуматор. Според Тодоров фирмите имат задоволителен финансови запаси да покрият недостига.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР