Застрахователните компании са уведомили операторите на кораби, плаващи до руските

...
Застрахователните компании са уведомили операторите на кораби, плаващи до руските
Коментари Харесай

Застрахователи вдигнат премиите за кораби, плаващи до руски пристанища в Черно море

Застрахователните компании са уведомили операторите на кораби, плаващи до съветските пристанища в Черно море, че ще усилят спомагателните заплащания, известни като „ награди за военни опасности ". Това оповестяват четирима търговци, представени от Ройтерс.

Въпросните награди бяха въведени като добавка към главната застраховка за танкери след началото на съветската инвазия в Украйна предходната година. Военните дейности в съветската и украинската акватория на Черно море се усилиха, откакто преди месец Москва излезе от договорката за експорт на украинско зърно по сигурен кулоар през морето.

Руски ракети и дронове постоянно нападат украинските пристанища през последните седмици. Засега съветските петролни терминали в Черно море не са наранени, само че рисковете порастват, споделят търговци.

Премията се покачва от настоящия 1% от цената на товара до 1,2-1,25 на 100. Това значи, че всяко пътешестване на танкер от типа „ Суецмакс ", който може да придвижва сред 120 000 и 200 000 тона нефт, към този момент ще коства с към 200 000 $ повече, в случай че да вземем за пример корабът пътува от Русия до Индия. Повишението ще засегне най-много съветските товари, до момента в който наградата върху петрола, приближаващ от Казахстан, остава 1 на 100.

Петролът, товарен на пристанището в Новоросийск и на терминала на Каспийския петролен консорциум, съставлява към 2 на 100 от световните доставки, или 4 милиона тона годишно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР