Застъпническата група Human Rights Watch призова Украйна във вторник да

...
Застъпническата група Human Rights Watch призова Украйна във вторник да
Коментари Харесай

Human Rights Watch призовава Украйна да разследва използването на противопехотни мини

Застъпническата група Human Rights Watch прикани Украйна във вторник да проверява обвиняванията, че нейните военни са употребявали хиляди противопехотни мини с ракетен изстрел в и към източния град Изиум, когато съветските сили окупираха региона.

Хюман Райтс Уоч означи, че също е издала три отчета предходната година, обвиняващи съветските сили в потребление на противопехотни мини в голям брой региони в Украйна, откогато нахлуха в страната на 24 февруари 2022 година

Ройтерс не можа незабавно да ревизира отчетите.

„ Изглежда, че украинските сили са разпръснали необятно противопехотни мини към региона на Изиум, причинявайки цивилни жертви и представлявайки непрекъснат риск “, сподели Стив Гус, шеф на отдела за оръжия в Human Rights Watch.

„ Руските сили неведнъж са употребявали противопехотни мини и са правили жестокости в цялата страна, само че това не оправдава украинското потребление на тези неразрешени оръжия “, сподели той.

Украйна е страна по Конвенцията от 1997 година за възбрана на потреблението, натрупването, производството и прехвърлянето на противопехотни мини и за тяхното заличаване. Русия не е. Москва отхвърли да е атакувала цивилни или да е правила военни закононарушения.

Human Rights Watch съобщи, че потреблението на противопехотни мини също нарушава интернационалното филантропично право, защото устройствата не могат да вършат разлика сред цивилни и бойци.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР