Заслужава си да зададем въпроса доколко институциите, които гарантираха мира

...
Заслужава си да зададем въпроса доколко институциите, които гарантираха мира
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Доколко ООН, ЕС и НАТО днес са ефективни? Две са гледните точки

Заслужава си да зададем въпроса до каква степен институциите, които подсигуряваха мира и сигурността след края на Втората международна война и след края на Студената война, които подсигуряваха, че няма да има Трета международна война и които подсигуряваха, че няма да има нуклеарна война сред супер силите, до каква степен тези институции, интеграционни общности, военни съюзи през днешния ден са ефикасни? Като цяло в научния спор има две гледни точки. Едната позиция е, че те не престават да служат на функционалността, с която са основани, доказателство за това е, че Трета международна война още няма.

Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " интернационалният анализатор доцент Искрен Иванов, който подчертава върху това, че е доста мъчно да се предвижда по какъв начин ще наподобява световната архитектура за сигурност след 5 или 10 години.

По думите му не могат да се вършат безапелационни изводи за бъдещето на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и НАТО преди районните рецесии и спорове, в които навлезе интернационалната система в последните години, да приключат: " В момента светът се намира в преход от еднополюсен свят към двуполюсен или многополюсен, към момента не е ясно ".

Доц. Искрен Иванов обърна внимание, че втората позиция е, че Организация на обединените нации, Европейски Съюз, НАТО са изчерпали своята успеваемост и това е повода, заради която ставаме очевидци на толкоз доста районни спорове: " Факт е, че истината е някъде по средата, най-малкото, тъй като в случай че вземем Европейският съюз, ще забележим, че той не е нито страна, нито интернационална организация, което го прави неповторим. Но Европейският съюз е оживял, тъй като се е реформирал. А през днешния ден потребност от промяна в Европейския съюз има повече от всеки път. Защото геополитическите действителности са разнообразни. По сходен метод стоят нещата и в Североатлантическия алианс, където от едната страна виждаме са последователите на остарялата тактика, при която Америка да поема по-голямата тежест от разноските за защита.

Но виждаме в подтекста на предизборната конкуренция в Съединени американски щати и другата позиция, а точно, че Европа към този момент би трябвало да се погрижи за това лека-полека сама да поеме по-голямата част от разноските си за защита. Така че несъмнено огромна част от световните институции, интернационалните организации, интеграционните общности, които поддържаха мира в толкоз доста десетилетия свършиха чудесна работа ", означи доцент Искрен Иванов.

Той добави: " Предвид геополитическите действителности и че светът към този момент не е еднополюсен, в действителност е време по-голяма част от тях да се реформират. Защото в противоположен случай рискуваме да се случи това, което се случи със света при започване на ХХ век, а точно заради неналичието на такива съответни институции още веднъж да стигнем световен боен спор ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР