Заслугите на д-р Джон Гуденау не се ограничават само до

...
Заслугите на д-р Джон Гуденау не се ограничават само до
Коментари Харесай

Изобретателят на литиево-йонните батерии почина на 100 години 


Заслугите на доктор Джон Гуденау не се лимитират единствено до батериите 
(снимка: utexas.edu)

Д-р Джон Гуденау, основателят на литиево-йонните акумулатори, умря на 100-годишна възраст, заяви Тексаският университет в Остин (САЩ). Батериите от този вид се употребяват всеобщо в смарт телефони, преносими компютри и електрически транспортни средства.  

Учените изследват от дълго време литиевите акумулатори, само че единствено доктор Гуденаф направи огромен пробив. През 1980 година в Оксфордския университет той създаде катод със пластове от литиев оксид и кобалт, което оказа помощ да се обезпечи високо напрежение и задоволително равнище на сигурност. 

Новият вид акумулатори се оказаха с по-висок потенциал от своите прародители – оловно-киселинните акумулатори (които не престават да се употребяват в автомобилите) и никел-кадмиевите акумулатори (използвани в портативната електроника). 

Технологията не се утвърди, до момента в който доктор Акира Йошино не размени необработения литий с по-безопасни йони. Той построи нов вид акумулатори за Asahi Kasei Corporation, а Sony стартира всеобщото им произвеждане през 1991 година В резултат на това стана допустимо основаването на по-малки телефони и преносими компютри с по-дълъг живот на батерията, електрическите транспортни средства също станаха действителност. 
още по темата
Заслугите на доктор Гуденау не се лимитират единствено до батериите. По време на престоя си в Масачузетския софтуерен институт той взе участие в създаване на технологията зад RAM паметта на компютъра.  

Професорът продължава да работи до 90-годишна възраст, а последните си години посвещава на технологията за акумулатори от ново потомство, което дава обещание нов пробив в региона на възобновимите енергийни източници и електрическия превоз. 

В необятните кръгове името на доктор Гуденау остава малко известно, само че заслугите му са приети от голям брой награди, в това число Нобеловата премия за химия през 2019 година След няколко години автомобилните производители възнамеряват последователно да отстранен технологията за литиево-йонни акумулатори в интерес на по-големи, по-мощни и по-безопасни твърдотелни акумулатори. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР