Засилване на ваксинацията срещу COVID-19 в България поиска гръцкия премиер

...
Засилване на ваксинацията срещу COVID-19 в България поиска гръцкия премиер
Коментари Харесай

Мицотакис поиска повече ваксинирани у нас, нарече Кирил Петк...

Засилване на имунизацията против COVID-19 в България изиска гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис от българския Кирил Петков.

Премиерът на южната ни съседка е първият непознат общественик, посетил София след промяната на държавното управление.

Няма да сме сигурни на Балканите, до момента в който всички страни нямат високо равнище на имунизация, предизвести Мицотакис. Той поздрави Петков за проектите му да ускори процеса на имунизациите в България.

Въпрос на месеци е да бъде приключена газовата връзка сред Гърция и България, стана ясно от взаимното изказване на министър председателите на България и Гърция.

Преодолени са някои усложнения и закъснения в доставките за построяването на газопровода поради Ковид, стана ясно.

Двамата министър председатели означиха, че този план, който навлиза в своя финален стадий, е значим и за двете страни и за това би трябвало да бъде приключен допустимо най-скоро.

" След тази среща мога да кажа, че другарските връзки сред България и Гърция ще бъдат затвърдени. Заедно можем да реализираме повече, изключително в секторите обща инфраструктура, енергетика, районни планове ", акцентира министър-председателят Кирил Петков.

Мицотакис изрази " огромно наслаждение да се срещна с новия министър председател на България и мой другар Кирил Петков " и уточни, че на срещата си са работили за това българо-гръцките връзки да бъдат по-тесни.

" Има доста благоприятни условия за развиването на енергийните системи ", уточни гръцкият министър председател. " Имаме общи възгледи върху доста тематики. Оттук нататък Атина и София стартират един нов стадий на съдействието си ", добави той.

Двете страни са разискали опциите за внос-износ на сила на фона на обстоятелството, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас - през зимата. Двамата са се договорили да бъде призован Петият върховен съвет София-Атина през януари със съвещание на двете държавни управления.

Мицотакис повтори гръцката позиция от септември, че Атина е за допустимо най-скорошно привикване на първата междуправителствена конференция (формалното начало на преговори) със Скопие и Тирана, несъмнено, при съблюдаване на критериите за участие, най-важният от които е добросъседството.

" Нашата страна постоянно е била лост за прогрес по пътя на целия район към Европейския съюз /ЕС/. Гърция поддържа кандидатурите на страните-кандидатки, без да забравяме, че те би трябвало да изпълнят критерии, които са сложени за влизането им в Европейски Съюз - на първо място добросъседството ", съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис по тематиката за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

" В един интервал на увеличаващи се провокации, един обективен път на Западните Балкани към Европейски Съюз е в интерес на всички нас. Имаме политическа изгода, икономическа и изгода за сигурността ", означи Мицотакис, само че акцентира, че Република Северна Македония и Албания би трябвало да изпълнят всички критерии, в това число и тези за добросъседство.

Премиерът Петков разгласи още, че в НАТО е обсъждано възстановяване на инфраструктурата по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца, а не изпращане на спомагателни военни в България и Румъния. Уточнението за взаимоотношението с НАТО идва на фона на информация на " Шпигел ", че Алиансът обмисля изпращане на още 1500 военни в България и Румъния поради обстановката по руско-украинската граница.

Кириакос Мицотакис предложения Петков и министрите му на взаимно съвещание сред държавните управления в Атина. От своя страна министър председателят Петков одобри и удостовери, че двете държавни управления ще проведат такова взаимно съвещание през януари следващата година.

В отговор на въпрос Мицотакис уточни, че Гърция ще се бори за цялостно нормализиране на връзките сред Европейски Съюз и Турция. И Гърция, и България сме призвани да пазиме всеки ден нашите граници, които са граници и на Европейски Съюз. И двете страни вършим това дейно с цялостно ценене на човешките права, акцентира гръцкият министър председател. Българският му сътрудник Кирил Петков също посочи, че добросъседството е най-важното, което можем да реализираме дружно в района. Винаги сме подготвени да обсъдим всеки въпрос и да намираме най-хубавите решения. Бидейки и двете страни на външната граница на Европейски Съюз, има логичност да бъдем в добра съгласуваност сред българската и гръцката страна

Днешният диалог на Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически разговор на най-високо равнище сред България и Гърция и отразява стратегическия и другарски темперамент на връзките сред двете страни.

Стратегическото партньорство сред България и Гърция, което е основно за стабилността в района, има редица значими аспекти. На първо място е съдействието по линия на Европейски Съюз и НАТО, предвид на актуалните провокации.

Също толкоз значимо е активизирането на двустранното съдействие по линия на районните начинания, за подсилване на сигурността и стабилността в района на Югоизточна Европа.

България и Гърция работят взаимно по реализирането на енергийни и инфраструктурни планове от съвместен интерес и за реализирането на трансгранични планове по стратегии на Европейски Съюз. Създаването на удобни предпоставки за растеж на стокообмена и туристическия поток са също значим детайл от двустранните връзки. По данни на Българска народна банка директните задгранични вложения от Гърция в България към 31.12.2020 година са в размер на 2,57 милиарда евро.

Не на последно място, разширението на съдействието в областта на образованието и културата обичайно е в дневния ред на двустранния разговор сред България и Гърция.

След диалога с премиера Кирил Петков, Кириакос Мицотакис отиде на " Дондуков " 2 за среща с президента Румен Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР