Засилва се интересът към гаранционната програма за подпомагане на работещите

...
Засилва се интересът към гаранционната програма за подпомагане на работещите
Коментари Харесай

Одобрени са безлихвени заеми за 53 млн. лева по програмата за физически лица на ББР

Засилва се ползата към гаранционната стратегия за подкрепяне на работещите в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица, наранени от пандемията от COVID-19, след въвеждането на новите условия за разпределяне на безлихвените заеми. „ Към момента по тази антикризисна мярка са утвърдени безлихвени заеми за 53 милиона лв. ", заяви в радио изявление съветникът по стратегическо развиване на ББР София Касидова.
Тя прави оценка програмата като сполучлива, а триумфът значително зависи от комерсиалните банки и тяхното бързо и оперативно подпомагане на нуждаещите се от финансово подкрепяне. „ Специално бих желала да поздравя Общинска банка и БАКБ, които поставиха огромни старания и съумяха за броени дни да пренастроят системите си и да вкарат първи нужната документи за работа както по програмата за жителите, по този начин и по тази за бизнеса ", акцентира Касидова.
Безлихвените заеми за физически лица се отпускат от Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си запас по програмата и не одобряват нови претенции за заеми.
Към момента са постъпили над 21 хиляди претенции за безлихвено кредитиране, като половината от тях са утвърдени. Средният размер е към 4 000 лева, покрай тавана от 4500 лева
Две трети от получателите са лица, които са на трудов контракт и сега са прекъснали своето трудово правно отношение, а останалата една трета са самоосигуряващи се лица, заключи София Касидова.
Максималният период на погасяване на заемите е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Те са освободени от такси, комисиони и неустойки.
По гаранционната стратегия на ББР за гарантиране на оборотни заеми в помощ на бизнеса, обиден от пандемията, все още са предоставени 41 заема на обща стойност от 7,5 млн. лева Партньори по програмата са БАКБ, Банка ДСК, Инвестбанк, Пощенска банка и Първа капиталова банка. „ Придържаме се към общата рамка за държавни помощи на европейско равнище и отпускаме необезпечени заеми при облекчени условия ", съобщи Касидова. Водят се договаряния с още 5 банки, искащи да вземат участие с финансиране в поддръжка на бизнеса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР