Засилени са мерките за сигурност край сградата на Московския градски

...
Засилени са мерките за сигурност край сградата на Московския градски
Коментари Харесай

Арести до сградата на Московския градски съд, където се гледа делото за Навални

Засилени са ограниченията за сигурност край постройката на Московския градски съд, където тече съвещанието във връзка настояването на столичното ръководство на федералната работа за осъществяване на наказванията (ФСИН) да бъде заменена условната присъда на опозиционера Алексей Навални по дело за машинация по отношение на компанията " Ив Роше " с ефикасна такава, предава ТАСС.

Руската полиция стартира да арестува хора, които се събираха при постройката на съда и скандират в поддръжка на опозиционера.

Край постройката на съда са ситуирани обилни сили от специфичните полицейски елементи ОМОН, федералната работа Росгвардия и Втори действен полк, предопределен за битка с всеобщи вълнения.

На подстъпите към съда са сложени железни заграждения. До най-близката метростанция дежурят подсилени полицейски екипи. Пътните артерии край постройката са препречени с техника за разчистване на улици.

През декември 2014 година московски съд осъди Алексей Навални за измами по отношение на компаниите " Ив Роше " и " Многопрофилна процесингова компания " на три години и половина условно с изпитателен период от 5 години, който след това бе удължен с една година заради престъпления от страна на наказания.

През декември 2020 година московският офис на ФСИН се обърна към съда с искане условната присъда на Навални да бъде изменена на ефикасна поради систематични нарушавания на мярката за неотклонение - подписка, в това число след изписването му от немската клиника, където опозиционерът се лекуваше след хипотетично отравяне през август в Сибир.

Навални бе разгласен за търсене на 29 декември и задържан през януари на московско летище при завръщането си от Германия, припомня ТАСС.

На делото през днешния ден участват редица задгранични дипломати. " Това е саморазобличаване на Запада в опитите му за въздържане на Русия и напън върху съдията ", написа по-рано през днешния ден във Facebook говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

Тя подсети, че " дипломатите по традиция поддържат в съдилищата жители на страните си ".

" Това обаче към този момент не е просто интервенция във вътрешните работи на една суверенна страна. Това е саморазобличаване на неблаговидната и незаконна роля на груповия Запад в опитите му за въздържане на Русия. Или е опит за психически напън върху съдията? ", написа Захарова.

ТАСС заяви, че в съда са пристигнали към 20 представители на посолства, в това число от задачите на Съединени американски щати, България, Полша, Латвия, Австрия и Швейцария.

В същото време Кремъл изрази вяра, че Европейски Съюз няма да допусне " нелепостта " да обвърже бъдещето на връзките си с Русия със ориста на арестувания опозиционер Алексей Навални, съобщи Франс прес.

" Надяваме се, че никой няма да допусне нелепостта да обвърже вероятността на връзките Русия-ЕС с един пребиваващ в ареста ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, няколко дни преди визитата на шефа на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел и след рецензии на Европейски Съюз за репресиите против Навални и негови последователи.

" Ако той (Борел) носи твърдо обръщение, нашият министър (Сергей Лавров) ще му отвърне също толкоз твърдо ", сподели Песков.

Борел настоя да се види с Навални, който е в затвор от 17 януари след завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне, за което се упреква Кремъл.

Песков съобщи, че този въпрос зависи от следователите и съда, само че запита на какво съображение Борел би посетил Навални.

" Той не му е родственик, не му е прочут, никакъв не му е ", сподели Песков.

Песков акцентира, че обстановката с Навални е тематика, по която Русия няма да се вслушва във външни изказвания, съобщи ТАСС.

" Готови сме поредно и търпеливо да обясняваме всичко, само че не имаме намерение да реагираме на поучаващи изказвания и да ги вземаме под внимание ", сподели той.

Борел ще е на аудиенция в Москва от 4 до 6 февруари.

Той ще разиска с съветския външен министър Сергей Лавров двустранните връзки, битката с пандемията, иранското нуклеарно съглашение, спора в Украйна и ареста на Навални.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР