Засилена е полицейската охрана около болниците в Бейрут, където са

...
Засилена е полицейската охрана около болниците в Бейрут, където са
Коментари Харесай

Хизбула обеща справедливо наказание за Израел

Засилена е полицейската защита към лечебните заведения в Бейрут, където са настанени потърпевши след вчерашното по едно и също време експлоадиране на пейджъри на територията на Ливан. Според локалното здравно министерство, 200 от трите хиляди ранени са в тежко положение. Обект на офанзивата са били членове на Хизбула. Шиитската формация упреква Израел за офанзивата. Тел Авив не е коментирал детонациите, само че късно нощес беше извършено съвещание на военното командване на страната. След което стана ясно, че няма промени в инструкциите за защита и в рекомендациите към цивилните жители.

Според специалисти, сходен вид интервенция е казус в района и е съществено оперативно достижение.

" Определено става дума за инфилтрация на разузнаването, което допуска големи благоприятни условия. Но мисля, че най-голямото достижение е объркването, което се сътвори в Хизбула, психическата вреда, която групировката понесе. И фактът, че някой може да нанесе толкоз щета без даже да нахлува в Ливан ", счита Сарит Жехави, специалист по сигурност.

По информация на източници на Ройтерс, Мосад е заложил малко количество експлозив в 5 000 пейджъра, създадени в Тайван, и поръчани от Хизбула. Пред Би Би Cи боен специалист допусна, че в устройствата е имало към 20 грама взривно вещество. Според тайванския министър на стопанската система, устройствата са компрометирани откакто са били изнесени от Тайван. А компанията-производител съобщи, че от три години има контрагент в Европа и не е съпричастна към детонациите в Ливан.

" От три години имам представител в Европа, с който си сътрудничим. Те също създават пейджъри, като употребяват нашето име, заплащат ни, с цел да употребяват логото ни. Имаме контракти, мога да покажа. Никой от съставените елементи в продукта не е наш, нищо не е изнесено от нас ", изясни Хсу Чинг-Кунаг, създател на фирмата-производител на пейджъри.

От компанията демонстрираха документи, съгласно които моделът пейджъри, избухнали в Ливан, е създаден от компания, основана в унгарската столица Будапеща. Според източници в Израел и Съединени американски щати, устройства са задействани по-рано от плануваното, тъй като членове на Хизбула са почнали да подозират, че се готви сходна интервенция. Според Пентагона, Съединените щати не са съпричастни към офанзивата.

" Мога да ви кажа, че доколкото съм осведомен няма американско присъединяване в тези произшествия. Следим обстановката. По отношение на евентуална ескалация, Съединените щати, дружно с сътрудниците си, работят с цел да се избегне задълбочаването на спора сред Израел и Хамас. Това включва напрежението по границата сред Израел и Ливан ", уточни Патрик Райдър, представител на Пентагона.

Опасенията са, че офанзивата с пейджърите ще докара до ескалация на напрежението в Близкия изток. Държавният секретар Антъни Блинкен дойде в Египет часове след детонациите. Основната му задача в диалозите в Кайро е да не се допусне задълбочаване на спора и да се разиска преустановяване на огъня в Газа.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР