Засилен мигрантски натиск по границите ни, отчитат от МВР. От

...
Засилен мигрантски натиск по границите ни, отчитат от МВР. От
Коментари Харесай

170 хиляди опита за нелегално преминаване на границата с Турция са предотвратени от началото на годината

Засилен мигрантски напън по границите ни, регистрират от Министерство на вътрешните работи. От началото на годината по браздата с Турция са предотвратени близо 170 000 опита за незаконно прекосяване, което е с 24 % повече от предходната година.

След секване на границата са арестувани 1300 души. Най-често това са жители на Сирия, Мароко и Афганистан.

Нашата работа е в гората и всеки ден се срещаме с мигранти. Напливът е огромен. Пролетта и лято е по-голям, само че в този момент понамаля. Укритията са им в гористите местности и по изоставени къщи в обитаемоте места, сподели в BTV „ Тази заран " лесовъдът Камбер Тахиров от община Стралжда. Малки групи се срещат рядко. Голяма част от мигрантите са млади момчета. Много рядко възрастни, а дами не сме срещали, уточни той. Когато ги засечем някои от тях бягат, други се крият, а трети се предават. Физическото и психическото им положение не устойчиво, акцентира лесовъдът. В гората се срещат начупени и аварирали коли. Явно са на хората, които дават превоза на мигрантите, сподели той.

В пограничните села маршрутите на мигрантите се знаят на пръсти. Групите се крият в дерета, които са покрай пътя, а горите към Голям Дервент, Голямо Шарково, Иглика, Ситово, Крайново, Странджа дават заслон на стотици незаконни, които хората виждат всекидневно.

Тук минават с хиляди. С гранични приказваме, те споделят - ние не сме в положение, значи в случай че са хванали довечера стотина индивида, още двеста са пропуснали и влизат във вътрешността, това е истината, съобщи Иван Тодоров, гражданин на Малко Шарково.

Засиленият мигрантски напън усещат и медиците в лечебните заведения. След произшествия и гонки с мигранти в ямболската Областната болница за последните девет месеца са прегледани 130 мигранти. Повече от 40 са приети в болница

Ако до края на пролетта те постъпваха при нас в положение на тежка дехидратация и безсилие, забавното беше, че в летните месеци бяха с тежки травматични повреди. Специфичното при произшествия с мигранти е, че за малко време голям брой потърпевши се транспортират към незабавното поделение и това е огромно тестване за дежурните екипи, сподели доктор Валентин Вълчев, заместник- шеф на МБАЛ - Ямбол.

Според статистика на Гранична полиция от началото на годината са формирани 319 досъдебни производства за каналджийство.

Източник: БТВ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР