Засилен интерес към закупуване на жилище през следващата година и

...
Засилен интерес към закупуване на жилище през следващата година и
Коментари Харесай

Засилва се интересът към по-големи жилища

Засилен интерес към закупуване на жилище през идната година и нараснало търсене на жилища отвън София записват специалистите в бранша на недвижимите парцели. Голямо жилище с паркомясто, наоколо до детска градина или учебно заведение, са най-честите желания на купувачите на парцел в София. Това регистрираха брокери на недвижими парцели по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се организира на 6 декември, в София. Според специалистите от ден на ден купувачи търсят тристайни и многостайни жилища за сметка на жилищата с една и две стаи. Данните демонстрират, че през 2014 година междинната повърхност на закупен парцел е била 76 кв. м., а през тази година нараства до 82 кв. м. Средната цена на квадратен метър се е нараснала от 766 евро на кв. м. през 2014 година до 1199 евро на кв. м. сега.

„ Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните 3 години пазарът е движен основно от купувачи, които получават жилища за лично прилагане, а не с капиталова цел “, изясни Младен Митов, анализатор в имотната организация „ Явлена “. Според него сега няма предпоставки за балон на имотния пазар. Икономиката не прегрява, заради което не може да се приказва за балон на пазара на жилищни парцели, сподели той и добави, че в края на годината пазарът е по-добър и по-балансиран както за купувачите, по този начин и за банките.

В бизнес полемиката взе участие и кметът на столичния регион „ Витоша “ инж. Теодор Петков, който разяснява развиването на един от най-привлекателните за купувачи и вложители регион в София. В регион „ Витоша “ са издадени най-вече разрешителни за градеж, а „ Малинова котловина “ е най-динамично развиващия се квартал в София, уточни Петков. Като значим фактор за динамичното развиване на региона той посочи метрото . В вероятност ще бъде обезпечена връзка с лифта в Симеоново, тъй че слизащите от метрото ще могат непосредствено да се качат на лифта и да посещават планината, акцентира той. Именно поради планината регионът е желан и бързо се развива. „ Ние издаваме повече позволения за градеж и от основния проектант на София, главно за жилищно строителство “, уточни Петков и означи, че с изключение на кв. „ Малинова котловина “, мощно развиване получи и кв. „ Драгалевци “.

Друг значим фактор за купувачите на жилища е съществуването на просветителна инфраструктура , акцентира Тодор Петков. „ Именно по тази причина тази година построихме нова детска градина в кв. Драгалевци, първа общинска детска градина в кв. Бояна, разширяваме учебното заведение в Симеоново, санирали сме всички учебни заведения в кварталите над Околовръстното шосе, а следващата година ще санираме учебните заведения във Владая и Павлово, тъй че към края на мандата няма да остане нито едно несанирано учебно заведение или с неоправен двор “, заяви кметът на регион Витоша. Като главен проблем на региона той уточни построяването на канализацията и заяви, че до края на годината Столична община ще кандидатства за финансиране на построяването на В и К бранша по оперативна стратегия „ Околна среда “ и че част от средствата ще бъдат вложени в регион Витоша, с цел да може с цел да стартира дълго чаканото създаване на канализацията.

Статистиката регистрира, че през деветмесечието на 2018 година междинната цена на жилищата в София е повишена с 11%, като при панелните жилища покачването е от 8%, а при монолитното строителство – от 12%. Данни на консултантската компания Colliers International демонстрират, че междинните цени на двустайните жилища от средновисокия и високия сегмент варират сред 145 000 и 180 000 евро. За тристайните жилища сумите са сред 210 000 и 250 000 евро, а при къщите – цените доближава до 450 000 евро.

Редактор: Ива Иванова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР