Защото те обичам... Друго и да няма - ти за

...
Защото те обичам... Друго и да няма - ти за
Коментари Харесай

Всички обичат... Фейсбук

" Защото те обичам... Друго и да няма - ти за мен си всичко! "... Рефренът от песента на Роси Кирилова умерено може да е лайтмотив на политическата реклама, която се развихри по време на предизборната акция във Facebook. Социалната мрежа се изпълни с апели за гласоподаване за този или оня любимец-кандидат за кмет или за общински консултант. Постваха себе си и политиците, и техните последователи и враговете им, несъмнено.
Обяснението в обич към създанието на Марк Зукърбърг обаче има и финансово изражение. Оказва се, че партиите и обединенията са напълнили гушката на обществената мрежа с над 600 000 евро за един месец, сочи разбор на Институт за развиване на обществената среда.
Според данни за потребителите във Facebook в България платформата се употребява от 4,6 млн. души. И по тази причина не е учудващо, че

партиите от ден на ден залагат

на промотиране в тази обществена мрежа по време на предизборни акции.
Този вид реклама има няколко преимущества. На първо място тя дава доста добра опция за ориентиране на послания към съответни групи от гласоподаватели. По този метод се усилва успеваемостта на изхарчените средства. Тази реклама е за предпочитане, тъй като постоянно изисква доста по-малък екип от специалисти за осъществяване. Ефектът от разпространяваното наличие продължава да съществува и след приключването на платения интервал посредством споделянията и мненията на почитатели, достигайки повече симпатизанти. Предимство е, че

при рекламата в обществените мрежи липсва " посредник "

сред претендентите и възможните консуматори на наличието. Това дава опция за непосредствена противоположна връзка. От друга страна обаче, разнообразни интернационалните проучвания демонстрират, че точно поради неналичието на сериозен медиатор, каквато роля би следвало да имат публицистите, сред партиите и необятната аудитория, подобен вид платена връзка е желана от популистките обединения, къментират специалистите.  
Данните, включени в изследването, обгръщат интервала от 9 август до 6 ноември 2023 година Това е времето, в което протече организацията на изборите и същинската предизборна акция, в това число и за втория тур по места. Функционалностите на Facebook не разрешават по-конкретно прецизиране на датите. В този интервал е имало общо 532 страници в България, вложили суми от 100 и повече евро, за реклама на наличие, обвързвано с избори, политика или обществени тематики.
Общата сума на засечените средства възлиза на 605 801 евро.

Най-много за реклама на своите претенденти

в обществената медия са отделили от ПП-ДБ - 271 783 евро. Следват представителите на ГЕРБ-СДС с 105 567 евро и партия СБОР, която е похарчила 65 126 евро. Най-малко пари е похарчила Българска социалистическа партия - 8 641 евро.
В случаите, в които реклама е заплащана от името на някоя от партиите от обединението ПП-ДБ сумите са обединени. Така да вземем за пример рекламата на страницата на Васил Терзиев, който завоюва кметското място в София, е осъществена от името на " Да, България ", само че всички средства са включени към общата сума на обединението. В нея е добавена и рекламата на " Спаси София " и претендентите свързани с нея, защото тя бе част от локална коалиция дружно с ПП-ДБ в столицата. Идентично експертният екип е обединил сумите на обединението ГЕРБ-СДС.
От данните излиза наяве, че политическата реклама в обществените мрежи е все по-използвана в предизборните акции у нас. Някои партии и претенденти отделят обилни средства за реклама във Facebook, съвсем съизмерими с разноските за отразяване в малките екрани с народен обсег.
Комуникирането на посланията в обществената мрежа

дава по-голям късмет за дребните партии

и новите претенденти, които нямат задоволителен запас за платени материали в обичайните медии. Facebook е и елементарен и ефикасен канал за предаване на посланията към гласоподавателите.
Установяването на окончателните суми, вложени за политическа реклама в обществената мрежа е към момента мощно затруднено, макар въведените в последните години правила за нараснала бистрота. Сред аргументите за това е фактът, че редица претенденти финансират от свое име постовете си във Facebook без да е допустимо да се откри партията/коалицията, която ги е издигнала. Има и случаи на партийни деятели, които не са взели участие в локалните избори, само че спонсорират реклами за акциите на претенденти по места.
Информация за окончателните разноски на участниците в локалните избори ще получим, когато бъдат оповестени докладите им от акцията. В тях обаче също няма обособена рубрика, в която да бъдат регистрирани средствата за реклама в обществени медии.
За съпоставяне партиите и обединенията заделиха общо 2 076 471 лева без Данък добавена стойност за реклама в електронните и печатните медии. Отново главен дял в разноските има обединението ПП-ДБ. Тя се подрежда преди всичко с вложени 829 278 лева На второ място по разноски е партия " Възраждане " Ц 271 758 лева Следва ГЕРБ с 241 025 лева

Феноменът на Марк Зукърбърг е мощен инструмент
Изобретението на Марк Зукърбърг - Facebook навършва 19 години. Социалната мрежа е планетарен феномен. Всеки трети гражданин на Земята е нейн консуматор. Facebook е мощен инструмент за въздействие и надалеч не е безобидна информационна мрежа, както е замислил неговия създател.
Началото е сложено от 19-годишния второкурсник Зукърбърг, който в началото основава уеб страница за студенти и ученици от Харвард. През 2004 година Facebook е просто портал за свързване на студенти. Основната концепция на обществената мрежа е да разреши на хората да се свързват посредством мрежата на огромни дистанции и да се намират между тях през годините.
В края на 2004 година е регистриран първият милиони консуматори. През септември 2006 година освен американски студенти могат да се записват в обществената мрежа, само че и всички искащи. През 2007 година 23-годишният към този момент Зукърбърг става най-младият милиардер в света. Сега положението му е над 100 милиарда $.
Facebook е от първостепенно значение за информацията. С годините смисъла на обществените мрежи към този момент не е еднообразно, само че за доста аудитории е доста по-високо от всички други информационни канали. И назад, обичайните медии търсят благоприятни условия, доста от които вършат положителни инициативни стъпки посредством Facebook и Ютуб. Всъщност, посредством изобретението на Марк Зукърбърг с отчитането на осведомителните потоци  по-голямата част от света се управлява, тъй че Facebook има много положителни вероятности за себе си.

Европейска комисия готви нов правилник за политическата реклама

Европейската комисия готви нов правилник за политическата реклама, която да влезе в действие за европейските избори през 2024 година. Той ще включва ясно изтъкване на поръчителя и цената на рекламните известия. Новите правила са ориентирани на първо място към интернет платформите и обществените мрежи.
Според Брюксел е належащо жителите да бъдат наясно, когато попадат на платено политическо наличие както онлайн, по този начин и офлайн. Те следва да виждат кой е платил даденото обръщение и за какво. От Европейска комисия прецизират, че новите ограничения ще защитят европейския либерален развой и ще го предпазят от операции.
Политическа реклама са известията от дадена партия или коалиция, за нея или от нейно име, както и така наречен тематично ориентирани реклами, които може да повлияят на резултата от избори или референдум, на законодателен или подобен развой или на държание при гласоподаване.
Предлага се тези реклами да са на видно място с ясно означение, че става въпрос за политическо известие, да са изписани името на платеца или спонсора, както и крайната организация, която управлява спонсора, нужно е да има  информация за платената сума,  източниците на употребяваните средства и връзката сред рекламата и съответните избори или референдуми.
Личните послания, които самите политици разгласяват в профилите си, остават отвън обсега на регламента. Но и в тези случаи би трябвало да се има поради наличието, употребяваният език, подтекстът и задачата на известието.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР