Защо Йосиф Джугашвили започва да се нарича Сталин, а на

...
Защо Йосиф Джугашвили започва да се нарича Сталин, а на
Коментари Харесай

Защо съветски лидери и известни личности сменят имената и фамилиите си с руски?

Защо Йосиф Джугашвили стартира да се назовава Сталин, а на руската интелигенция ѝ се постанова да си избира нови имена – описваме за корените на руския феномен на преименуването.

Днес е мъчно да си представим, че президентът на която и да било страна се снабдява с псевдоним като звезда от шоубизнеса и предава същинското си име на давност. Преди по-малко от век обаче това е норма в Съюз на съветските социалистически републики. И освен високопоставени политици вършат това. Имена и семейства сменят учени, артисти, режисьори и писатели. Идеалният аршин за новия „ псевдоним “ е неговият съветски генезис.
Да се отървеш от нецензурното фамилно име
Преди болшевиките да дойдат на власт е мъчно и съвсем невероятно да се промени наследственото фамилно име. Изключения се вършат единствено за дворяни при специфични условия или пък за чужденци, приели православието: в този случай те могат да сменят имената и семействата си с съветски.

Фамилните имена най-често се образуват по няколко правила: от кръщелни имена (например Денисов от името на Денис), от прякори (Тучков – от думата „ тучный “ на съветски, която се превежда като „ пълен “, или Козлов – от коза), от специалности (Масленников, Ключников, Свечников) или от географски и топографски имена. Съветската ера обаче стартира с разрушение на възприетите порядки и един от първите укази на новата власт е разрешението да се сменят фамилните имена. Няколко години по-късно, през 1924-а, това към този момент е в действие и за личните имена.

Процедурата не е комплицирана и мнозина бързат да се възползват от нея. За хората, които работят в публичната сфера и са известни, от време на време това даже е належащо. Така през 1979 година първият български космонавт Георги Какалов получава отвод да лети в орбита, до момента в който не смени семейството си (на съветски Какалов провокира неприлични асоциации). В резултат на това той излетява в космоса като Георги Иванов.

 Георги Иванов /

Георги Иванов / „ Союз 33″Svilen1970, Scroch (CC BY-SA 4.0)

На такава процедура обаче са подложени освен носителите на обидни и неприлични фамилни имена.
Да станеш свой 
Най-известният човек, който трансформира неруското си фамилно име, е Йосиф Сталин. Грузинецът Йосиф Джугашвили има над 30 псевдонима, с които е прочут в революционните среди до 1911 година. По това време най-често го назовават просто Коба – доста алегорично име за Грузия. Коба е грузинският еквивалент на името на персийския цар Кобадес, който превзема Източна Грузия в края на V век и прави Тбилиси столица за 1500 години. На Джугашвили несъмнено този исторически паралел доста му подхожда.

 Йосиф Висарионович Джугашвили (Сталин) през 1902

Йосиф Висарионович Джугашвили (Сталин) през 1902Свободни източници

Въпреки това Коба като псевдоним е комфортен и понятен единствено в Кавказ, а в това време упоритостите на грузинския бунтовник стартират да излизат надалеч отвън кавказкия район. Влиянието му доближава „ федерално “ равнище, а връзката му с съветските партийни отделения нараства. Новата културно-езикова среда се нуждае от друго фамилно име – с съветско звучене. За първи път с псевдонима Сталин той се подписва през януари 1913 година под труда „ Марксизмът и националният въпрос “ и в последна сметка изборът пада върху него. Първата асоциация, която идва при споменаването на Сталин, е стоманата, което също е извънредно сполучливо (за това какво в действителност значи неговото фамилно име-псевдоним, разказваме ).

 Юрий Андропов

Юрий АндроповSputnik

В случая с генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз и ръководител на президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики Юрий Андропов повода за промяна на фамилното име с благозвучно съветско е друга. 
Да скриеш произхода си  
Изследователи-биографи на руската партийна върхушка , че истинското фамилно име на Андропов, който управлява Съюз на съветските социалистически републики през 1982-1984-а, е Либерман, а през целия си живот той я е сменял пет пъти (сведенията за произхода на Андропов и до момента са засекретени). Баща му сякаш бил Велва Либерман, полски евреин, а Андропов е фамилното име на втория му татко.

 Копие от акта за раждане на Андропов от 17 март 1932 г

Копие от акта за раждане на Андропов от 17 март 1932 гСвободни източници

Прикриването на националната еднаквост в Съюз на съветските социалистически републики е целесъобразно поради държавната политика. В Съюз на съветските социалистически републики живеят 128 националности, само че руснаците са титулярната нация, а след края на Втората международна война това се акцентира с удебелена линия. Първият подтик към новия курс е  на Сталин на банкет в Кремъл на 24 май 1945-а, когато той означи ролята на съветския народ като водеща мощ и го назовава „ най-забележителната нация от всички народи, които влизат в състава на Съветски съюз “.

Националността в Съюз на съветските социалистически републики (тя даже се записва в паспорта) мълчешком въздейства на изкачването по кариерната стълба, на достъпа до обществени, просветителни и научни запаси. С една дума, в случай че би желал да постигнеш избрани висоти, неруското ти фамилно име може да се трансформира в спънка. И това е изключително правилно за еврейския генезис. След образуването на страната Израел през 1948 година евреите са третирани с изключително съмнение, приписва им се прозападна ориентировка и родолюбив възторг (според руските управляващи това е доказателство за непочтеност към „ руската “ родина).

 Иван Степанович Исаков (1894-1967)

Иван Степанович Исаков (1894-1967)Григорий Вайл/Sputnik

Тази битка против космополитизма (както се назовава политическата акция против западните тенденции) проникна във всички сфери – от литературата и изкуството до филантропичните науки. Ето за какво толкоз доста представители на креативната и интелектуална интелигенция се стремят да подобрят позицията си, като трансформират имената и семействата си. Сред тях са руският пълководец адмиралът от флота Иван Исаков (арменец Ованес Тер-Исаакян), националната артистка на Съюз на съветските социалистически републики Фаина Раневская (еврейка, чието име по рождение е Фани Фелдман), лауреат на Ленинска премия, артистът Инокентий Смоктуновски, който е от семейство на полски евреи, прогонени в Сибир, както и доста други.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР