Защо все повече дигитални номади се насочват към малък планински

...
Защо все повече дигитални номади се насочват към малък планински
Коментари Харесай

Български град с 10 хиляди души население стана магнит за дигитални номади от цял свят

Защо от ден на ден цифрови номади се насочват към дребен планински курорт в България? Този въпрос слага английската телевизия Би Би Си в секцията на уеб страницата си за пътешестване.

Разположен картинно в подножието на Пирин, през последните години Банско безшумно се трансформира в един от най-новите центрове за отдалечена работа в света, написа журналистът Аластър Гил, чийто материал цели да обясни с какво градът притегля от ден на ден туристи, съобщи Дневник.

Последните статистики, представени от английската медия, демонстрират, че всеки месец курортът приютява повече от 300 души, които работят отдалечено така наречен " цифрови номади ", като през ски сезона те са доста повече. За съпоставяне нормално желаните дестинации са крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали).

Банско, с население от 10 000 души, се оказва изключението. Според онлайн ресурса Nomad List, представен от Би Би си, градът е " най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние " в света през последните пет години. От 2018 година насам той е повишен с 231%, повече от Варшава, Мадрид и Талин.

Катализаторът на това е Банско Номад Фест (Bansko Nomad Fest), който от малко събиране с годините се трансформира в най-големия годишен празник на цифровия номадски живот в международен мащаб, показва журналистът на Би Би Си. Фестивалът, който продължава един месец, предлага излъчени онлайн полемики, групови вечери и действия като празненства с лагерен огън и рафтинг.

В центъра на цифровото развиването на града е немският бизнесмен Матиас Цайтлер, който идва в Банско през 2016 година, до момента в който изследва местата, където да сътвори споделено така наречен " коуъркинг " пространство.

Цайтлер е притеглен от естествената хубост на региона и практическите му преимущества - бърз Wi-Fi, налични разноски за живот и ниски налози, написа английската медия.

През същата година предприемачът открива първото пространство за взаимна работа в града, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 година и Bansko Nomad Fest. През 2023 година всичките налични 729 билета за събитието са разпродадени.

Сега той преследва друга своя фантазия, а точно да трансформира голям хотел, зарязан от комунистическата ера, в най-хубавото комунално жилищно пространство за цифрови номади. То ще разполага с 200 жилището, лоби на няколко равнища, плувен басейн с панорамна панорама.

Връзки с локалната общественост

Някои цифрови номади вземат решение да останат за дълготрайно в Банско и " построяват връзки с локалната общественост ". Холандско-колумбийския бизнесмен Хосе Фиало ръководи BanskoLab - кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и просветителни семинари.

Не липсват обаче и българи, които виждат капацитета в града и вземат решение да го развиват. Димитър Дурчов и Димитър Вичев са ИТ експерти, дълги години работят в чужбина, само че вземат решение да се върнат в България, с цел да започват Nestwork Cowerking - " приветливо място, където се чувстваш като вкъщи си, само че не прекомерно, тъй че да не се разсейваш от работата ".

Според тях Банско притегля освен задгранични цифрови номади, само че и българи, които желаят да се откъснат от натовареното всекидневие в София или даже такива, които са работили в чужбина, само че вземат решение да се върнат назад у нас.

Би Би Си откроява няколко фактора, които трансформират Банско в толкоз привлекателна дестинация - ниските налози, спокойният метод на живот, евтините цени на парцелите в съпоставяне със западните стандарти.

Макар че цените се повишават, те остават налични, написа медията. Апартамент с една спалня коства 40 000-70 000 евро, показва изданието с уточнението, че всеки чужденец може да си купи апартамент в България, само че единствено тези, които имат право на престояване, могат да придобият земя. Месечният наем също е относително на ниска цена за стандартите на чужденците - жилищата с една спалня костват 300-500 евро.

Въпреки това съгласно Ели Цонева, локален сътрудник на недвижими парцели, представен от Би Би Си, на номадите се падат към 5 % от продажбите в Банско, като на пазара доминират други задгранични вложители. А тридесет % от купувачите на организацията, в която работи, са българи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР