Защо в България минималната заплата е 398 евро и това

...
Защо в България минималната заплата е 398 евро и това
Коментари Харесай

Експерти: България е на дъното на ЕС по заплащане

Защо в България минималната заплата е 398 евро и това ни слага на дъното на класацията в Европейски Съюз, като даже в Румъния е 606 евро? Отговор на този въпрос търсиха специалисти и анализатори пред Нова тв.

Това е функционалност от доста други фактори - главното е продуктивността, разяснява Красимир Дачев зам.-председател на БТПП. Предприемачите са отговорни, тъй като не можем да накараме хората да работят, само че и в лицето на страната не срещаме сътрудник, основава се рефлекса непрестанно да догонваме. Цял бранш в стопанската система - дърбодобивната индустрия, сега са спрели или затварят, мебелните заводи също. Това, че цялостен бранш умира и излиза от пазара, страната сякаш не се интересува.

По-добре би било да съпоставяме междинни заплати, тъй като минималната е една теоретична рамка, а междинната растеше с най-бърз ритъм предходната година от целия Европейски Съюз, счита Мария Стоева, експерт по човешки запаси. Трудно ще забележим на запад въобще човек, който работи на бензиностанция, в множеството пъти ние ще се обслужим. И това е в доста браншове, което дава въздух на бизнеса за тези високотехнологични хора, които да получават по-високо възнаграждение, изясни тя.

По-удачно е да се съпоставят индикаторите на София и Букурещ, счита Иван Велков, член на УС на БСК. В Румъния полагаемият приход на семействата е по-висок. Сравненията и в други ранглисти отново няма да са в наша изгода. От началото на годината директните непознати вложения са в пъти повече, добави той. Българският стопански живот се движи в една омагьосана серпантина - ниски приходи, ниски разноски, ниски налози. Затова огромна част от МРЗ изкуствено се поддържат ниски в някои браншове, тъй като създаденото там няма кой да си го разреши.

Освен минималната заплата, има разлики в междинните хонорари в другите райони и у нас, добави Християн Петков, действен шеф на кариерен уебсайт. Редица браншове в България са в областта на сивата стопанска система, плащайки минимална заплата на служащите си. Като забележим статистиката - в съвсем всяко нещо сме последни в Европейски Съюз и това сякаш ни успокоява.

Има асинхрон сред разнообразни браншове, райони, и всеки си гледа в неговата паничка, уточни един от проблемите той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР