Защо учениците от ЕГ “Пловдив продължат да се обучават на

...
Защо учениците от ЕГ “Пловдив продължат да се обучават на
Коментари Харесай

Проблемът с извозването на 2500 деца към езиковите гимназии в Пловдив е на път да се разреши

" Защо учениците от ЕГ “Пловдив " продължат да се образоват на две смени, в случай, че към този момент има задоволително класни стаи и всички възпитаници могат да се образоват на една счита, а часовете да стартират в обикновено време, в 8:00 часа? “, Това попита в сигнал до Plovdiv24.bg  гражданин.

Ето още от писмото му:

" Защо, откакто всички графици, стратегии и дневният режим са били подготвени, в последния миг се взема решение учебното заведение да бъде на смени и тази образователна година? Ако е поради корона вируса, по тази логичност би трябвало всички учебни заведения в страната да са на смени. Това отново не е гаранция, че болестта ще спре, само че има задоволително други ограничения, които сполучливо ползват учебните заведения на една промяна. Ако казусът е, че прилежащата езикова гимназия стартира също в 8 часа, зам.-кметът с сектор " Транспорт “ Тодор Чонов неотдавна даде изказване, че ще се направи график на рейсовете с дребни шпации, с цел да могат учениците навреме да се извозват от и за гимназиите. Тоест, това не съставлява спънка.

На прага сме на енергийна рецесия. Постоянно излизат вести в медиите, че учебните заведения няма да могат да си заплащат сметките за ток, парно и така нататък Нека създадем параленост сред учебно заведение, което е на една промяна и образователните занятия се организират от 8:00 до 14:30 часа и в учебно заведение, в което учениците учат от 7:30 (1-ва смяна) до 19:00 (когато е краят на втората смяна). Това са съвсем двойно повече разноски! Сега, когато има възможност  ЕГ “Пловдив " да премине на една промяна, в последния миг нещо я стопира. Моля Ви проучете повода, тъй като това не е обикновено. От МОН споделяха, че задачата им е всички учебни заведения да бъдат на една промяна! Какво мислят те по този въпрос? И не се чудете за какво след това ще има вести от рода на: Училища затварят, поради неплатени сметки за парно! “, написа жителят.

За да му отговорим се свързахме с шефа на учебното заведение Николай Радев. Той ни изясни, че към този момент е дал отговор на будния жител, защото писмото е било изпратено и до него. Но отговори и на нас:

" Законът ясно споделя, че в случай че сме на едносменен режим би трябвало да започваме учебно заведение най-късно в 8 часа. ЕГ " Иван Вазов “ стартират по същото време.  По тази причина градските рейсове ще би трябвало да извозват по 2500 възпитаници едновременно едновременно, плюс 200 учители.

Действително, увериха ни, че има вид, с който да създадат организация по този начин, че да е допустимо. Но би трябвало да стане факт. Засега сме подвластни от превоза. В момента, в който това се случи, ние сме подготвени със стаите и ще преминем на едносменен режим “, сподели Николай Радев.

Plovdiv24.bg   се свърза и с Георги Стоилов, шеф на Оперативна програма “Организация и надзор на превоза “ към Община Пловдив, с цел да види подготвена ли е в действителност общината да позволи казуса.

Той изясни, че още предходната седмица са изменени част от утринните написания по линиите, които минават оттова и има нови курсове, които са пуснати. " Работи се за синхронизиране и на останалите линии, с цел да се извозват децата, даже да не стигат безусловно до гимназиите. В момента това се обследва, разчитаме доста и на сигнали на жители, които да ни кажат къде има проблем “, сподели Стоилов.

" Задачата е в действителност доста комплицирана, само че изглежда се оправяме към този момент. Но в следобедния час, когато децата се прибират от учебно заведение, скупчването е в действителност огромно. Затова работим за стартирането на нови рейсове по петте линии, които обслужват тези направления, с цел да се реши казуса. Водят се диалози с тримата превозвачи, с цел да се види готовността им ". "

От общината се надяват най-малко по три от линиите да се откри решение.

Засега те имат единодушието на единия от превозвачите.

" Ако получим единодушие, по метода по който сме го измислили, може още другата седмица да стартираме да го реализираме “, увери Георги Стоилов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР