Защо трябва да се включва климатикът през зимата? Климатикът е

...
Защо трябва да се включва климатикът през зимата? Климатикът е
Коментари Харесай

Според експерти: Защо трябва да се включва климатикът в колата през зимата

Защо би трябвало да се включва климатикът през зимата? Климатикът е доста хубаво нещо през лятото, когато времето е горещо. В зимните месеци обаче за доста водачи той се оказва проблем, защото съществено повишава разхода на гориво. И те избират да не го употребяват. На какво мнение обаче са специалистите?

Първо, би трябвало да напомним, че има коли, които са оборудвани със общоприет климатик, както и такива, които разчитат на по-модерния климатроник. Вторият е доста " по-умен ", само че и той работи на същия принцип като общоприетото устройство.

Схемата е много елементарна и е построена на законите на термодинамиката, които се учат още в учебно заведение – при втвърдяване газът се нагрява, а при разширение се охлажда. Системата на устройството е затворена, като в нея циркулира хладилен сътрудник (фреон). Той минава от течно в газообразно положение и назад.

Газът се компресира при налягане от 20 атмосфери и температурата на веществото се покачва. След това хладилният сътрудник по тръба отива да кондензатор, ситуиран през бронята, написа AutoMedia.bg. Там газът се охлажда благодарение на вентилатора и се трансформира в течност. В този си тип той доближава до изпарителя, където се уголемява. През това време температурата му спада, като охлажда въздуха, влизащ в салона.

В случая обаче се случва още един забавен и значим развой. Заради разликата в температурите, влагата от въздуха се кондензира в радиатора на изпарителя. По този метод, попадащият в салона поток от въздух се изсушава, като поема влагата. А това е изключително потребно през зимата, когато поради конденза стъклата на автомобила стартират да се запотяват. Тогава е задоволително да се включи вентилатора на климатика и нещата се оправят единствено за минута.

Трябва да се посочи и нещо доста значимо – внезапната смяна на температурата е рискова, защото замръзналото стъкло може да се пръсне. В същото време, дребната спестовност на гориво не си заслужава предвид на удобството и сигурността на возещите се в колата. Още повече, че доста от колите разполагат със специфична функционалност за битка със запотяването. Нужно е да се натисне един бутон, който включва вентилатора на оптималната мощ (съответно и самият климатик).

Има и друга причина за потреблението на климатика през зимата. Експертите поучават това да се оправи най-малко един път месечно, защото хладилният сътрудник в системата, с изключение на всичко друго, смазва движещите се елементи на компресора, а също по този начин усилва живота на уплътненията. Ако тяхната целокупност се наруши, то рано или късно ще се стигне и до приключване на фреон.

И още нещо – не трябва да се боите, че при минусовите температури включването на климатика ще го повреди. Съвременните производители са се погрижили за всичко – при сериозни обстановки, каквито могат да зародят при доста студено време, устройството просто изключва единствено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР