Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен - той

...
Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен - той
Коментари Харесай

Отвлеченият кораб е собственост на магнат, осигуряващ работа на много български моряци

" Защо тъкмо този кораб е бил похитен - той е благосъстоятелност на английска компания, притежавана от един доста добре прочут в България израелски корабен магнат - Ейбрахам Унгар. Това е индивидът, който дава работа на доста български моряци. Спонсор е на Военноморското учебно заведение във Варна. Много от хората, които приключват това висше образователно заведение намират своята реализация в корабите на Унгар ", прецизира арабистът.

От българското Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че измежду похитените са двама българи - единият е капитан на плавателния съд. Новината за отвличането пристигна от израелското държавно управление и беше доказана от американски военни източници.

Проф. Чуков разясни, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран .

" Доверието сред Унгар и българското военноморско учебно заведение е на такава висока степен, че на практика, нашите моряци са тези, които управляват неговите кораби. В случая, капитанът и помощник-капитанът са българи ", разяснява още той.

Според него корабът се нападна, за да се осъществя така наречен втори помощен фронт .

" Нещо, което вършат от към месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение - Иран желае да се покачат цените на нефта ", е мнението му. " Целта е и да се ускори натискът върху Израел, с цел да приключи акцията си в Газа ", добави Чуков.

" Хутите обясниха, че тези интервенции ще продължат, до момента в който продължава и интервенцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат арестувани до преустановяване на огъня, допускам, че и хората. Споменаха, че акциите не са ориентирани към трети страни, а просто упорстват третите страни да се откажат ", сподели още арабистът.

" От йеменското придвижване хуси до момента не е имало отвличания на кораби, само че те оповестиха, че ще подхващат дейности по отношение на израелски кораби. Исканията им ще бъдат политически ", разяснява пред БНР и вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, някогашен пълководец на Военноморските сили, като дефинира отвличането на кораба с хипотетично наличие на българи в екипажа като сериозен и рисков казус.

" Не е елементарно да се превземе транспортен съд с такива размери ", безапелационен е експертът. Той изрази съмнение, че най-вероятно е бил употребен вертолет, а действието е планувано точно и авансово и не е инцидентно .

" Това е автовоз, голям транспортен съд, към 190 метра, 32 метра необятен, 45 метра висок. Екипажът е плавал рутинно и е минавал около крайбрежията на Йемен ", уточни Манушев.

Бойците хуси не са като сомалийските пирати, които пленяват кораби за откуп , означи вицеадмирал Манушев.

По думите му това е " извънредно рисков казус ", който придвижва спора от Ивицата Газа в морските пространства.

Трябва да се работи за сигурността на екипажа и да се сътвори спешен щаб. Само Министерство на външните работи няма да може да се оправи с казуса, тъй като посолството ни там не работи, разяснява Пламен Манушев.

В Йемен има над 6000 души, приключили в България и тези контакти следва да се издирят. В Йемен имат извънредно позитивно отношение към българите, акцентира още специалистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР