Защо свързваме дракона с нещо злокобно, а в Азия той

...
Защо свързваме дракона с нещо злокобно, а в Азия той
Коментари Харесай

Корейският дракон идва за българската ламя

Защо свързваме дракона с нещо злокобно, а в Азия той е възприеман като настойник на хората? Еън-Ми А, едно от най-големите имена в южнокорейската хореография, разсъждава върху тези културни разлики със спектакъла си " Дракони ", който ще бъде подложен в Пловдив на 3 юни като част от програмата на One Dance Week.

Еън-Ми А стартира да се интересува от актуален танц в края на 80-те години, когато сходна артистична сцена съвсем не съществува в страната, а интернационалните източници са малко. " Корея не беше толкоз отворена страна, колкото е през днешния ден. Много малко задгранични актьори гостуваха. В актуалния танц главното въздействие идваше от Марта Греъм и Мърс Кънингам, както и посредством книги и списания, които просто ни попадаха като единствен източник на информация. "

Десетилетието е време на огромни промени за страната: тя минава през стопански взрив, откакто преди този момент е завладяна от корупция, безредици и властническо ръководство (от 1948, когато двете елементи на страната се разделят, до 1987, когато са извършени първите демократични президентски избори). Докато е студентка по обичайни корейски танци в Сеул, тя взе участие в протестната вълна, която поставя завършек на военния режим в Южна Корея през 1979. Събития, които водят до временен интервал за страната. " Да пътуваме до Съединени американски щати и Европа беше мъчно до 1989, тъй че получавахме разпокъсана визия за света от който успееше да отиде и да се върне. Тази обстановка ме фрустрираше и може би по тази причина съчетавам западни и корейски изразни средства в хореографията си. "

Сега опциите са разнообразни, само че съгласно нея някои клишета остават. " Сцената се разраства, само че към момента доста хора виждат актуалния танц като нещо доста комплицирано и ориентирано единствено за елитарна аудитория. С моята работа желая да покажа, че това не е по този начин, актуалният танц може да е за всеки. "
Фотограф: Sukmu Yun Реклама
Чрез спектакъла " Дракони " тя изследва тематиката за младостта. В митологичния облик вижда доста насъбрана символика - родените през 2000 година са се появили под знака на дракона в китайския зодиак, по тази причина и танцьорите, които вземат участие на сцената, са родени точно тогава. В азиатските култури драконът персонифицира връзката с природата и щастието. " Той е като връзка сред земята и духовния свят. " Драконът също по този начин пази хората и е с гъвкава физиология, казано другояче, има малко общо с нашите лами и змейове.
Момент от " Дракони " Фотограф: Sukmu Yun
" Малко преди началото на пандемията с моите танцьори отидохме в Индонезия, Япония, Малайзия и Тайланд, с цел да създадем изследвания на терен и да забележим по какъв начин фолклорните танци са практикувани от другите култури. " Налага се да довършват плана отдалечено и да гледат част от танците през Zoom. " Използвахме основните характерности на дракона - неговите еластичност и адаптивност, по какъв начин другите му елементи сформират нещо изцяло, с цел да разсъждаваме върху този комплициран интервал и издръжливостта на младото потомство. "

Според нея корейците нямат ревниво възприятие към културата си и по какъв начин тя се интерпретира. " Ние сме много положителни в това да одобряваме непознатото и да го смесваме с към този момент съществуващото и познатото. От тази комбинация вършим нещо ново и нормално влагаме пристрастеност в процеса. Всичко идва от историята ни. Ние сме дребна страна и адаптивността ни е метод на оцеляване. " За нея хитовите филми и музика са разумно разследване от бурното развиване на корейската стопанска система, което дава своето отражение на шоубизнеса и изкуството. " По време на пътувания виждам, че инцидентни хора знаят от ден на ден за културата ни, някои даже избират да учат корейски. "
Момент от " Дракони " Фотограф: Sukmu Yun
Доколко спектакълът в Южна Корея припомня на младите, че фолклорът е значим, или в действителност се вписва с настоящ интерес към предишното? " Тези танци към момента имат огромно значение за обществото, а проучването им се приема като метод на разбиране на историята и корените ни. Хората се учат да не не помнят. "
Реклама
Сред по-смелите нови планове на Еън Ми-А e North Korea Dance - театър, с който тя ще гостува в Норвегия през април. На база на танца тя прави съпоставяне сред свръхмодерното общество на Южна Корея и изолацията, в която Северна Корея към момента се намира. Какви са били реакциите вкъщи? " Всъщност най-голяма изненада провокира изобщо решението ми да се занимавам с тази тематика - двете страни към момента са в тежък спор. До напълно скоро връзките сред двете страни бяха извънредно деликатни - да вземем за пример, в случай че си прекомерно любопитен, може да те помислят за разузнавач. "

За нея е забавно дали особеното политическо настояще значи и друг прочит на корейския фолклор. Един ден просто ревизира резултатите за North Korea Dance в YouTube. " И се изненадах какъв брой видеа има онлайн - гледах една 70-годишна история, за която знаех толкоз малко. Беше ми забавно да видя по какъв начин някои детайли остават същите, само че с от време на време друга интерпретация. Запитах се и по какъв начин тези обичаи се поддържат там - за какво и за кого те се пазят? "

" Дракони " ще бъде подложен на 3 юни от 19:30 ч. в Дом на културата " Борис Христов " в Пловдив.
Освен гостуването на Еън Ми-А до този миг в програмата на One Dance Week е доказано присъединяване и на известната компания " Амала Дианор " от Франция (13 май) със спектакъла " Сигифен ". Специален фокус ще има върху актуалния танц на Португалия: на 27 май трупата на Катарина Миранда ще показа " Кабракимера ", а на 29 май гостува дуото Жонаш и Ландер с " Адорабилис ". Повече информация на. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР