Защо Столична община удължи концесията на Софийска вода? Използват ли

...
Защо Столична община удължи концесията на Софийска вода? Използват ли
Коментари Харесай

Бонка Василева: Прави се опит “Топлофикация София“ да стане държавна

Защо Столична община удължи концесията на Софийска вода? Използват ли се обществените жилища като оръжие за локалните избори? Ще стане ли „ Топлофикация София “ държавна? Ще има ли държавно управление с втория мандат и кой ще е претендентът на Демократична България и Политическа партия за кмет на София?

На тези въпроси в изявление за OFFNews дава отговор Бонка Василева – ръководител на ДСБ-София и някогашен депутат от „ Демократична България “ в 45-ото и 46-ото Народно заседание.

– Г-жо Василева, след по-малко от година предстоят локалните избори. На този декор в Столична община се случват забавни процеси. Какво се случва с тези 1500 жилища за обществено слаби, които се продават на преференциални цени?

– Става въпрос за жилища за обществено слаби. Те са част от един специфичен фонд, който би трябвало да реализира обществената политика на Столична община към фамилии, които имат проблеми, майки с деца и възрастни хора от групи в риск. За страдание, от дълго време обществената функционалност на тези жилища е подценена, защото самата разпоредба има този пропуск и е едно витиевато пояснение на това какъв брой ти е заплатата, каква заплата би трябвало да взимаш, с цел да се водиш „ обществено слаб “ и на какви критерии би трябвало да отговаряш. Направено е доста общо и това разрешава деформиране на функционалността. В множеството случаи на тези преференциални наеми, които са сред 35 и 50 лева, се настаняват хора, които в действителния живот не дават отговор на статуса „ обществено слаби “.

– Има случаи, когато след няколко години се появява опция за продажба и настанените разполагат със съответната сума. В този смисъл поражда въпросът дали те са обществено слаби?

– Те излизат с тезата, че са икономисали едни огромни средства. Да, само че ваденето на кеш над 100 хиляди лева е проблем, тъй като това значи, че ти не си обществено слаб. Ако пък си взел ипотечен заем, с цел да си позволиш да закупиш жилището, това значи, че имаш приход, който отново не те прави обществено слаб. Дори хипотезата, при която някой ти става гарант, значи, че ти умерено можеш на свободния пазар да си закупиш такова жилище.

Голямата упоритост на Столична община в този момент е да завърши и затвори тази фаза с продажбата на въпросните 1500 жилища. По мои груби сметки това са към 150 млн. лева, които ще постъпят в бюджета на общината. Това е огромна сума, която преди изборите ще може умерено да се разходва за реклама основно на идващия претендент за кмет, който ще е от обединението ГЕРБ-СДС.

Има смяна в наредбата, която гласоподаваха, съгласно която 30% от средствата ще могат да се върнат в бюджета на общините. Ако погледнем, кои региони продават най-вече сега – това са „ Надежда “, „ Връбница “, „ Люлин “, „ Искър “, „ Възраждане “, където има по 200 – 260 парцела, което е едно голямо количество жилища от този фонд. От 10 година насам от разпродадените апартаменти – към 8000, посредством средствата, които е получила общината, са добити 50 обществени жилища. Голямата разлика е в това, че за 10 години ние продаваме 8000, пък набираме 50 броя.

Социалната политика на общината ще стане безсмислена, тъй като в този огромен град ще има опция да се оказва помощ единствено на 7-8 хиляди фамилии.

– В този смисъл каква смяна на наредбата е нужна, с цел да могат обществените жилища в действителност да се употребяват по предопределение?

– Най-важното нещо е да се направи одит на настанените. В регион „ Оборище “ водим каузи. Там има безспорна имитация на настанителните процедури. Събрали са пет индивида в една комисия, раздали са си –  общо взето на някакви родственици или на себе си някакво жилище, заверили са документа, кметът е пуснал по една настанителна заповед и всичко завършва. Един път настанен човек или семейство в общинско жилище, с изключение на посредством дело, той няма по какъв начин да бъде изкаран оттова – даже и да спре да дава отговор на изискванията. Хора, за които имаме данни, че имат по-висок приход, просто няма по какъв начин да ги изкараме, тъй като са настанени по това време с такава заповед надали не за безконечни времена.

Големият проблем е, че хората са настанени по разпоредбите на остарялата разпоредба. Дори и в този момент да приемем нова с разнообразни параметри за класиране, отново тези хора, настанени за безконечни времена, и надлежно децата им, които наследяват картотеките, няма по какъв начин да бъдат изкарани и ще запушат тази обществена опция. Тоест взимаш си един апартамент с наем 50 лв. за цялостен живот. Може би би трябвало да се мисли за повдигане на наемите, да се обвърже с информация на приходите и в един миг да стане неизгодно да живееш в такова жилище, при изискване, че имаш приходи да си закупиш лично. Нека обществените жилища си останат обществени.

„ Демократична България “ е твърдо срещу да се разделяме с тези обществени жилища, само че доколкото имам информация има такива настройки и ще прокарат това решение. Ще забележим дали ще прокарат точката на последното съвещание на СОС на 15 декември.

– В своя обява в обществените мрежи пишете, че чакате „ Топлофикация София “ да стане държавна. Какво знаете по тематиката?

– Имаме информация, че НЕК планува да се пусне огромна поръчка за избор на съветник, който да извърши правно-финансов и регулаторен разбор на Топлофикация София за придобиване на акциите за сдружението. Тя не е оповестена, само че е готова да се пусне. Това значи, че най-вероятно ще се направи опит „ Топлофикация София “ да стане държавна към НЕК. В петък дружно с Мартин Димитров ще посетим Иван Иванов от КЕВР. Важно е софиянци да знаят и да се планува накъде отиват нещата. 

– Кметът Йорданка Фандъкова през 2019 година съобщи, че договорът със Софийска вода е неблагоприятен. Миналата седмица обаче с гласовете на ГЕРБ в СОС концесията на ВиК мрежата бе удължена до 2034 година – оптимално най-дългият вероятен период. Защо?   

– Бързат. Между другото, доводите, с които „ Демократична България “ подлага на критика това решение, са безусловно резонни. Докато отговорите от страна на Столична община са: „ Ние не можем да се оправим “. Не са си подготвили документите за концесията – т.е., в края на 2019 година, началото на 2020 година е трябвало да стартира разискване за това накъде ще се върви – нова концесия, продължение. Естествено, това се замита под килима, а в този момент – когато концесионерът има право да усили годините, ГЕРБ взимат едноличното решение дружно с патриотите за оптимален интервал да усилят тази концесия без действителни доводи, одит и преразглеждане на клаузите, а с дребни промени оттук-оттам. 

– Тезата за удължаването на концесията е, че разноските за подготовка на нова тръжна процедура и избор на нов концесионер биха били предизвикателство  за общинския бюджет. Това мотив ли е?

– Изкарват една информация от одит, за който Софийска вода си заплаща за личната си активност, а Столична община не благоволи да направи подобен одит, а е изкарано просто. Фандъкова направи една имитация, че всичко ставало скъпо. Хубаво, само че числата би трябвало да бъдат изкарани на масата и да има разбор. 

От 2019 година, когато концепцията е една и визията по какъв начин ще се развива града ни е напълно друга – дали ще продължим да работим с този концесионер. Защото от „ Демократична България “ и нашите общински съветници не споделиха: „ Ние сме срещу концесионера “, а споделиха: „ Нека забележим какви са опциите софиянци да имат по-хубава вода и да заплащат по-малко “. Това беше концепцията – да има оптимално преференциални условия за софиянци. Фандъкова сподели, че 600 млн. лв. ще бъдат вложени във ВиК мрежата, само че се оказа, че 200 млн. лева плащаме в сметките. Реално самият консуматор си заплаща инвестицията, а не е направено от частния оператор. 

– В понеделник  от ГЕРБ съобщи, че от „ Демократична България “ зависи решението на политическата рецесия, както и че е необходимо в ръководството да влязат политически партии, които са били в спор. Как ще коментирате това изявление?

– ГЕРБ направиха всичко допустимо, с цел да завоюват шампионата на изборите и в този момент не могат да създадат нищо, тъй като са в тотална изолираност, а са привикнали да търсят раздори. Нека забележим и дано президентът най-сетне даде първия мандат. 

Вече имам едно сюрреалистично чувство в тези диалози за мандатите – всичко излиза отвън надзор. За хората, които се интересуват от политика, стартира да звучи като приказка, какво остава за тези, отвън балона. 

– С „ Продължаваме промяната “ обявихте, че сте подготвени да предложите държавно управление на малцинството, само че поставихте 9 на практика неизпълними условия като изтеглянето на Изборния кодекс. В Демократична България се чуват отзиви, че опит с втория мандат въпреки всичко би трябвало да се направи. Каква е Вашата позиция?

– Трябва да забележим какво ще се случи след първия мандат. И тогава към този момент ще се приказва, има диалози в тази посока. Може да се сглобят. От „ Позитано 20 “ излиза информация, че Корнелия Нинова можела да стане вицепремиер на Борисов. Ето една информация, която може да обсъдим в коридорите. 

Отвсякъде има сглобки и някои са безумни. 

– ПП и Демократична България показаха подготвеност за взаимно явяване на локалните избори идната есен. Какъв съгласно Вас е идеалният претендент за кмет за София, който ще сплоти Политическа партия и Демократична България?

– Доколкото разбрах, това е диалог, който се води от водачите на обединенията. Важно е да имаме обща кандидатура – към това има безусловно съгласие и единодушие. Кандидатура, с която да променим ръководството и то ще зависи освен за София, само че и за по-големите регионални центрове. 

– На какъв стадий са договарянията с Политическа партия? Вариант ли е Борис Бонев от „ Спаси София “? Обсъждана ли е кандидатурата на съоснователя на Telerik Васил Терзиев?

– И „ Спаси София “ са водили диалози с водачите на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ за единна кандидатура. За съоснователя на Telerik Васил Терзиев нямам информация, прочетох за това в медиите. Според мен в този момент излизат от нищото всякакви кандидатури – по този начин е постоянно, когато наближават избори, само че това не прави услуга и на претендента, и на пространството.

Засега главната концепция е, че би трябвало да се явим дружно на локалните избори. Всичко ще мине през един по-голям спор за България, не е единствено София, има и други градове, в които хората желаят да сменят ръководството си. Ние би трябвало да бъдем почтени освен към гласоподавателите на Демократична България и Продължаваме промяната, и на Борис Бонев.

Трябва всеки един да отстъпи от личното си его, с цел да имаме обща кандидатура и София в действителност да се ръководи добре. Това е моята съществена задача. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР