Защо солта не трябва да се премахва напълно от диетата?Отказът

...
Защо солта не трябва да се премахва напълно от диетата?Отказът
Коментари Харесай

Лекари: Не се отказвайте напълно от солта!

Защо солта не би трябвало да се отстранява изцяло от диетата?

Отказът от солта води до куп отрицателни последствия за здравето ни. На първо място това ще докара до спазми, нараснала уязвимост и общо утежняване на благосъстоянието, предизвестяват диетологът д-р Мария Герасимова и кожният лекар доктор Светлана Барагунова. В изявление за Lenta.ru те разкриха и други отрицателни последствия от цялостното унищожаване на солта от диетата, предава .

Трапезната сол е нужна за естественото действие на човешкия организъм, съгласно доктор Герасимова.

„ Хлорът, съдържащ се в нея, е нужен за производството на солна киселина - главният съставен елемент на стомашния сок, а натрият взе участие в предаването на нервните импулси и свиването на мускулните нишки “, изясни тя.

Според нея здравите хора би трябвало да употребяват не повече от пет грама сол дневно (2000 мг натрий). Пациентите с артериална хипертония би трябвало да понижат това количество до 2,5 грама дневно (1000 мг натрий).

" В някои случаи доктор може да предпише и изцяло безсолна диета ", добавя диетологът.

Не се предлага да се дава осолена храна на деца под една година.

Невъзможно е изцяло да се изключи солта от диетата както за здрави хора, по този начин и за тези, които страдат от болести на сърдечно-съдовата система. При непълен банкет на натрий общото богатство ще пострада вследствие на нараснала уязвимост, отмалялост, мускулни крампи.

Дерматологът доктор Барагунова споделя, че при остатък на сол в тялото се развиват отоци и високо кръвно налягане. Ако намалите количеството сол в диетата си, подпухналостта ще намалее, тъй че лицето ви ще наподобява по-младо: бузите, двойната брадичка и назолабиалните гънки ще бъдат по-малко изразени, торбичките под очите ще изчезнат.

Специалистът също приканва да не се отстранява изцяло солта, а единствено да се понижи нейната консумация.

Натрият, който е съставен елемент на готварската сол, влиза в състава на всички телесни течности – в кръвната плазма, извънклетъчната течност, лимфата. Той контролира водния и киселинно-алкалния баланс в организма, дава отговор за предаването на нервните импулси и мускулните контракции.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР