Защо сградите се разпадат, а паметниците не? Откъдето и да

...
Защо сградите се разпадат, а паметниците не? Откъдето и да
Коментари Харесай

Антони Георгиев, Михаил Груев и Димана Трънкова за Пътеводител в комунистическа България


Защо постройките се разпадат, а паметниците не? Откъдето и да влезеш в България, виждаш изоставени здания и причудливи монументи - сурови лица със шмайзери и каскети, остатъци от петолъчки.

Какво е материалното, забележимото завещание на българския комунизъм? Това е въпросът, който стои в основата на трите тома, озаглавени " Пътеводител в комунистическа България ".

Целта на този справочник е двояка. Това означи в изявление за предаването " Хоризонт до обед " Антони Георгиев, издател на единственото англоезично списание " Вагабонд ":

" От една страна задачата е да се изясни на хората, които посещават България, които имат някакъв интерес към България, само че които не знаят подтекста на България, по тази причина е и на британски. От друга страна същите неща да бъдат обяснени на по-младите генерации българи, които заради това, че са по-млади, не са имали ориста да преживеят комунизма и не постоянно могат да се ориентират в многообразието от артефакти и материално завещание на комунизма.

В науката има доста огромен плурализъм, намира се и социализъм, и комунизъм. Това разяснява за " Хоризонт " Михаил Груев, шеф на Държавния списък:

" Наскоро бях на една отбрана на един богословски текст, на която се говореше за атеистичния режим, т.е. всеки желае да привиди в този режим това, което смята за значимо ".

Избрахме паметника на Бузлуджа за корица, тъй като може би е най-разпознаваемият монумент и изображение от режима освен за българите, само че и за чужденците. Това разяснява археологът и откривател Димана Трънкова:

" Достатъчно е да напишете на британски в Google най-забележителните изоставени места по света и Бузлуджа ще ви излезе в 8 от първите 10. Мисля, че и във филми е употребена към този момент. Това е най-разпознаваемото лице на комунистическа България ".
Цялото изявление с Антони Георгиев, Михаил Груев, Димана Трънкова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР