Защо се избиваме? Потокът от новини за брутални престъпления отново

...
Защо се избиваме? Потокът от новини за брутални престъпления отново
Коментари Харесай

Защо се избиваме?

Защо се избиваме? Потокът от вести за брутални закононарушения още веднъж поражда въпроса какво се случва в обществото ни и какво предизвика хората да стигат до жестокости. Темата разясниха психиатърът доктор Любомир Канов и престъпният психолог Росен Йорданов.

" Девалвацията в човешкия живот постоянно е съществувала, само че постоянно има " епидемиологична конюнктура ", едно засищане с закононарушения ", уточни Йорданов в ефира на Българска национална телевизия. По думите му един от факторите за повишаване на престъпността са празниците, тъй като тогава се обострят фамилните връзки.

Убийството и експанзията са част от човешката природа, разяснява доктор Канов и акцентира, че до момента в който преглеждаме всеки обособен случай, губим общата картина до каква степен е разрешена тази експанзия и до каква степен е глобена от закона и обществото.

" Смущаващо е, че тези убийства са направени с безпримерна свирепост - това не е просто банално, някой просто да е убит. Този човек в тази кола (Пейо Пеев - б.р.) е изживял предсмъртна мъка. Тези дами и техните освирепели лица - това е кошмарът, който би трябвало да заседне в съзнанието на хората и те да знаят, че в убийството има нещо чудовищно ".

Всеки от нас е евентуален палач, само че това, което ни възпира е моралът, с който сме възпитани още от деца в фамилиите си, сподели още психиатърът.

Несправянето с избран вид основна активност в живота - развъждането на дете или образуването на семейство, се движи генерации напред, разяснява Росен Йорданов.

" Ако вземем образеца с двете дами... В случая тъщата - майката на майката майчинства и над детето, и над внучето си. Това не се среща в природата, а значи някакъв опит цялостен живот да решаваш прблемите на своето персонално майчинство ", сподели той.

В практиката си психологът е срещал доста интелигентни хора, попадали в сходна обстановка. По думите му повърхността на всяко ликвидиране стои прагматичен претекст, само че нормално има доста повече фактори - когато става дума за пари, постоянно са намесени и персонални взаимоотношения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР