Защо само един от десет души е левичар? Доказателствата насочват

...
Защо само един от десет души е левичар? Доказателствата насочват
Коментари Харесай

Защо има толкова малко левичари?

Защо единствено един от 10 души е левичар? Доказателствата насочват към хипотезата за някакво генетично въздействие, тъй като процентът на левичари е разпределен почти еднообразно по целия свят.

Асиметриите в тялото могат да се намерят на всички места по нас, от краката до ушите, очите и даже до структурата на мозъка, изяснява доктор Хана Фрай.

Но за какво левичарите и десняците не са родени с еднакъв брой?

Една от хипотезите е, че обществената кооперация, която е продължавала с хиляди години, е дала доминация на десняците. Когато общностите работят дружно и по един метод, като да вземем за пример при еднообразно потребление на инструментите и пространствата за живот, тогава потреблението на същата ръка като другите е по-добрия вид.

Според друга догадка повода е в структурата на мозъка, разграничен на две полукълба, които управляват разнообразни страни от тялото. Логиката е, че когато лявото полукълбо управлява интезивния език и фините моторни умения, дясната страна на тялото става доминантна.

Според трета догадка водещата причина е генетична. Скорошни проучвания демонстрират, че огромен брой гени изграят роля в това да дефинират коя страна от тялото да е доминантна.

 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР