Защо работниците в Китай изучават „Мисълта на Си Дзинпин“?

...
Китайските работници отдавна са известни с това, че прекарват дълги
Коментари Харесай

Китайските работници отдавна са известни с това, че прекарват дълги дни в офиса, но сега са изправени пред нов набор от отговорности: изучаване на писанията на президента Си Дзинпин.

Откакто Пекин стартира нова пропагандна кампания по-рано тази година, според съобщенията мисълта на Си Дзинпин се превръща в често срещана тема на дискусии сред служителите в държавни компании и частни фирми, включително чуждестранни фирми.

Какво е „мисълта на Си Дзинпин“?

Мисъл на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за нова ера или накратко Мисъл на Си Дзинпин е колекция от писания и речи на китайския лидер относно хода на развитието на Китай.

Обявената цел на писанията е „великото подмладяване на китайската нация“.

През април Китайската комунистическа партия (ККП) стартира нова кампания за изучаване и прилагане на мисълта на Си Дзинпин.

Оттогава кампанията се разпространи в света на бизнеса.

Медии, включително Bloomberg и Nikkei Asia, съобщиха за анонимни сметки на банкери и други служители, описващи продължителни срещи и дискусии относно работата на Си.

Някои от засегнатите работни места включват глобални компании със седалище в чужбина.

При Си втората по големина икономика в света се обърна към по-голяма идеологическа чистота, основана на марксистко-ленинските корени на партията и неговия собствен култ към личността.

Наред с други ходове за засилване на индоктринацията, Си е включил своите писания в конституцията на ККП и в националната училищна програма.

Какво общо има марксистко-ленинската теория с бизнеса и банкирането?

Въпреки че комунистическата идеология може да не изглежда незабавно уместна за банкирането или международните финанси и търговия, китайските банки и държавни предприятия са тясно свързани с Пекин и са обект на силен надзор и влияние.

По подобен начин не е необичайно китайските граждани да бъдат членове на ККП, която официално е отделена от правителството – въпреки че това разграничение е избледняло при Си.

Миналата година общият брой на членовете на ККП официално възлиза на 96,71 милиона души – около 7 процента от населението на страната.

Изучаването на писанията на Си е постоянна практика в клетките на ККП, според Карстен Холц, доцент по социални науки в Хонконгския университет за наука и технологии.

Висши банкери и други високопоставени служители вероятно са членове на партията, каза Холц, което означава, че вероятно са изучавали Мисълта на Си Дзинпин дори преди априлската директива.

„Банките са предимно държавни финансови институции и най-големите буквално са били част от правителството. Те са наясно, че са по-близки до правителствените бюрократи, отколкото до традиционните банкери“, каза базиран в Хонконг анализатор в частния сектор пред Al Jazeera при условие за анонимност.

„Те почти със сигурност са имали идеологическо обучение преди това. Така че [сега], може би е повече от преди и е съсредоточено повече около един човек, но определено не е първият им път на родео, така да се каже“, каза анализаторът.

Какво се случва на тези учебни сесии?

Въпреки че сесиите за изучаване на мисълта на Си Дзинпин нямат реален аналог в западния свят, те функционират донякъде подобно на дейност като изучаване на Библията, каза Анди Мок, старши научен сътрудник в Центъра за Китай и глобализацията в Пекин.

Мок описва мисълта на Си Дзинпин като кръстоска между „морална рамка“ и „държавна религия“, минус суеверни елементи, така че участниците в учебните сесии ще обсъждат как да приложат писанията в своя живот и бизнес практики.

В случая с банкирането, каза той, практиката не е различна от много ислямски страни, които са пионери в ислямските финанси.

„Защо китайските банки ще изучават мисълта на Си Дзинпин? Мисля, че една от причините е, че мисълта на Си Дзинпин е, разбира се, политическа идеология, но може дори да е по-дълбока и по-широка от това“, каза Мок пред Al Jazeera. „Това всъщност е философия на живота.“

Но Холц каза, че възходът на мисълта на Си Дзинпин може да се разглежда като симптом на стремежа на китайския лидер да консолидира властта и контрола до степен, невиждана след Мао Цзедун.

„Тълкувам тези учебни сесии като ритуали. Тези ритуали служат преди всичко за осигуряване на постоянна лоялност към лидера на режима“, каза Холц.

„Те също помагат за предпазване от независимо мислене, тъй като капацитетът на мозъка е зает с догмата на лидера и всеки интерес към интелектуалния дебат е задушен от необходимостта да изглежда, че е в съответствие с догмата на лидера.“

Как се чувстват банкерите и ръководителите на тези учебни сесии?

Повечето доказателства за това как служителите се чувстват относно изучаването на идеологията на Си са анекдотични – но има някои признаци, че тенденцията не винаги е била добре дошла.

В неотдавнашен доклад на Nikkei Asia един неназован служител описва ужаса си от това, че е прекарал 90 минути от двучасова бизнес среща, обсъждайки писанията на Си.

Други, цитирани в доклада, се оплакаха от подобни дейности, които отнемат ценно време и ресурси на служителите, като някои топ мениджъри според съобщенията са наети да присъстват на седмични учебни сесии.

Въпреки че учебните сесии може да отнемат много време, по-притеснително за банкерите и ръководителите е паралелната кампания на Си за „общ просперитет“, каза базираният в Хонконг анализатор.

Принципът на Мисълта на Си Дзинпин, който призовава за по-голямо икономическо и социално равенство, на практика може да означава рязко намаляване на заплатите на високоефективни служители, което подкопава морала, каза той.

Холц каза, че е загрижен, че мисълта на Си Дзинпин може да отвлече вниманието на китайските банки и държавни предприятия от най-важната предстояща задача – а именно връщането на икономиката в релси, докато нейното възстановяване след пандемията се спъва на фона на предизвикателства, включително дефлация, криза с недвижимите имоти и ниска раждаемост.

„Занимаването с догмата на лидера пряко и отрицателно влияе върху отворения обмен на идеи и свободните иновации, които движат икономическия растеж“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР