Защо “Омикрон” е притеснителен? Новият вариант на коронавируса бе докладван

...
Защо “Омикрон” е притеснителен? Новият вариант на коронавируса бе докладван
Коментари Харесай

”Омикрон” и новото пандемично предизвикателство. Ще успеят ли ваксините?

Защо “Омикрон” е стеснителен?

Новият вид на ковид бе докладван на СЗО преди няколко дни - на 24 ноември. Първият епидемиологично потвърден случай е от Ботсвана като се оказа, че разновидността е публикувана и в други елементи на Южна Африка. Вирусът има огромен брой разновидности спрямо преобладаващия до неотдавна “Делта” вид. В генома на до момента докладваните случаи на Омикрон над 30 разновидности (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, чрез който вирусът навлиза в клетката. Голяма част от тези разновидности могат да обиден отбраната, която дават създадените към днешна дата ваксини против инфекцията. Здравните управляващи в редица страни обаче към този момент приканиха жителите да си сложат бустерна доза, с цел да усилят отбраната си.

Доколко съществуващите ваксини защищават от новата разновидност на вируса е обект на следствие от страна на учените. Според премиера на Англия Борис Джонсън обаче ранните признаци демонстрират, че препаратите може и да не са ефикасни що се отнася до попречване на предаването на вируса от човек на човек.

Учените настояват, че в реалност на доктрина “Омикрон” може и да е кадърен да преодолее отбраната, която дават имунизациите. Причината е, че утвърдените в Европа препарати против COVID-19 създават голям брой антитела, които нападат по този начин нареченият спайк протеин.

Всички производители на ваксини сега са се мобилизирали. От университета в Оксфорд към този момент показаха, чe AstraZeneca към този момент е създала ваксина, която се бори с бета разновидността на вируса, който също бе регистриран в Южна Африка.

Тази разновидност преодоля огромна част от отбраната на препарата на Оксфордския университет, което накара управляващите в Африка да преустановят използването на препарата и да преминат към имунизация с иРНК имунизациите на Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson. Според учените в Оксфорд новата разновидност наподобява значително на бета разновидността на вируса.

Pfizer/BioNTech от месеци работят върху механизъм, с който бързо да бъде основан нов вид на имунизацията им против COVID-19 и да усилят производството си, в случай че това се наложи. Адаптирането на имунизацията може да отнеме до шест седмици. Двете компании към този момент са създали препарати, които сполучливо се борят с алфа и делта разновидността на вируса и почнали клинични изпитвания, с цел да съберат задоволително данни за тяхната успеваемост и сигурност.

Компанията Moderna, която също употребява технологията на иРНК, също преглежда тактики, с които да усъвършенства отбраната от Омикрон. Днес шефът на компанията направи притеснителна прогноза, с която предизвести, че ще са нужни месеци на фирмите, с цел да разработят и произведат ваксина, таргетираща таман тази разновидност на ковид.

“Няма вид, при който тези ваксини да са също толкоз ефикасни, що се касае за “Делта “ разновидността, съгласно мен. Просто още не знаем тъкмо какъв брой ще падне отбраната, чакаме данните. Повечето учени споделят, че този процес на събитията не е добър “, уточни Стефан Бансел, представен от интернационалните медии.

Заради изявлението му борсовите пазари в целия свят се сринаха.

Междувременно Novavax, чиято ваксина, основана на протеини, към момента не е позволена за приложимост, също стартира създаването на нова ваксина, която стъпва върху B.1.1.529. Препаратът ще бъде подготвен за тестване и произвеждане в границите на идващите няколко седмици, оповестиха от компанията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР