Защо някои карантинирани не успяха да гласуват? Жанет Николова и

...
Защо някои карантинирани не успяха да гласуват? Жанет Николова и
Коментари Харесай

Защо карантинирани не успяха да гласуват с подвижна урна

Защо някои карантинирани не съумяха да гласоподават? Жанет Николова и Боян Русев от Варна описват за своя случай. Те са изпълнили всичко по закон - подали са заявление за преносима изборна урна в уеб страницата на ЦИК в точния момент, споделя " Нова телевизия ".

По думите на Боян той е подал заявление във вторник, а тя - в събота.

" В неделя през целия ден чакахме човек да пристигна, само че на вятъра. Звънях, никой не ми подвигна, ревизирах в уеб страницата на РИК, не открих нищо. Така разбрахме, че никой няма да пристигна ", изяснява той.

Според него няма по какъв начин адресът да е сбъркан, тъй като са получили позвъняване, в което са удостоверили точното си местонахождение. Жанет споделя, че е разочарована, тъй като до момента постоянно е гласувала.

Велин Жеков от РИК-Варна поддържа даването на публичност на такива случаи. И разяснява, че се изисква законодателна смяна.

" В случая на Жанет и Боян евентуално СИК не е съумяла да обходи всички адреси. Към 9 ноември имахме към 40 заявки за гласоподаване с преносима урна. Към 11-ти към този момент бяха стотина. В изборния ден обаче те набъбнаха до 250. Избирателният лист не се прави по входиране на заявката, а по имена ", разкри той. Относно това, че никой не е вдигнал при звънене в РИК, той откри повода в това, че може би са набрали неверните номера.

Жеков съобщи, че Жанет и Боян ще бъдат в описите за гласоподаване на балотаж.

От своя страна представителят на ЦИК Росица Матева разясни, че в някои общини и обитаеми места не са дали своят вот порди неналичието на формирани СИК. " Имаше и места, където са подадени единствено 2-3 заявки за гласоподаване с преносима изборна урна, а това не е задоволително, с цел да се образува СИК ", добави тя.

По нейните данни са получени към 1900 заявки за цялата страна. " За тези избори няма да бъдат формирани нови преносими изборни комисии. Лицата, сложени под карантина след 14 ноември, имат да подават заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия, там, където има условия да бъде формирана СИК. Няма гаранция, че всички ще гласоподават, тъй като заявките би трябвало да са подадени до 3 дни преди изборите и да са задоволителен брой, с цел да се образува преносима СИК ", разяснява Матева.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР