Защо не внесохте бюджет, за да осигурим допълнителни средства за

...
Защо не внесохте бюджет, за да осигурим допълнителни средства за
Коментари Харесай

Вигенин за решението за Шенген: Служебният кабинет подцени Нидерландия и Австрия, трябваше да има повече двустранна дипломация с тях

Защо не внесохте бюджет, с цел да осигурим спомагателни средства за защитата на границата, попита Христо Проданов служебния министър председател Донев
„ По самодейност на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Народното събрание приехме декларация, с която изразихме цялостна поддръжка към напъните на държавното управление да реализира положително решение за участието на България в Шенген. Не се получи. Сигурен съм, че сме подготвени да свършим спомагателна работа със законодателни начинания, които могат да допринесат за позитивен резултат идващия път, само че не би трябвало и да се сърдите за рецензиите, които идват и за общото чувство на незадоволство, тъй като точно Вашето държавно управление сътвори упования, че този път въпросът ще бъде решен. “ Така се обърна заместник-председателят на Народното  заседание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин към служебния министър-председател Гълъб Донев от парламентарната естрада.

На чуване във връзка работата на служебното държавно управление по приемането на България в Шенген, Вигенин акцентира, че отсам нататък  трябват повече старания за взаимна работа с Румъния за постигането на тази цел. Той обърна внимание и че в последните седмици са били подценени напъните на дипломатическо ниво в двустранен проект.

„ Да, ние получихме цялостната поддръжка на европейските институции и на множеството страни членки, само че сякаш добре познатите скептици като Нидерландия и Австрия бяха подценени. Това би трябвало да се промени в идващите седмици и месеци – да оценим деликатно къде тъкмо са проблемите, които слагат двете страни и да реагираме. Категорично не трябва да се съгласяваме на каквито и да е спомагателни условия във връзка с нашето участие, само че това не изключва тиха дипломация и в двустранен проект да бъдат решени някои от проблемите “, счита депутатът от левицата.

Кристиан Вигенин още уточни и отрицателните оценки, които служебният вътрешен министър Демерджиев е изнесъл обществено в Народното събрание във връзка с недокомплекта, положението на пътищата по границата, развалените коли и неприятното положение на граничното оборудване.

„ Това изяснява случаите с емигранти в последните седмици и това няма по какъв начин да не е намерило своя отзив измежду тези скептични страни. Очевидно там ще би трябвало да бъдат направени доста повече старания и нека това е един от детайлите на идващото постоянно държавно управление, което да внесе бюджет, с който да подпомогнем работата на гранична полиция “, сподели по този мотив Вигенин.

Той бе безапелационен, че не би трябвало да се подценяват въпросите с корупцията. „ И в случай че участието в Шенген в действителност е национална цел, дано да покажем, че сме в положение да реализираме такива цели. Правителства и парламенти идват, отиват си, само че България остава и всеки един от нас за времето, в което сме на тези позиции, би трябвало да поставим тези общи старания “, прикани Вигенин.

В умозаключение той посъветва служебния министър председател Донев във времето, което му остава, да приготви една по-цялостна тактика с ясно написани задължения по какъв начин да се направи по този начин, че идващото решение във връзка с Шенген да е по-скоро и да е с положителен резултат за България.

По-рано в чуването депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ обърнаха внимание и на други проблеми, свързани с решението страната ни да остане отвън Шенгенското пространство.

„ Един от главните претекстове на Нидерландия за недопускане на България в Шенгенското пространство е корупцията. Моето запитване е обвързвано с разразилия се корупционен скандал в Хасковска област за контрабанден импорт на акцизни артикули през „ Капитан Андреево “, където беше забъркано името на регионалния шеф “, изтъкна Смиляна Нитова.

Тя обърна внимание на разнопосочните сигнали – че той декларира, че си е подал оставката, а министър председателят споделя, че той е в отпуск, и попита дали Гълъб Донев има информация по какъв начин се развива инспекцията по случая, така като  локални публицисти са забелязали, че през вчерашния ден хасковският регионален шеф е бил на работа.

Заместник-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски реагира на отговора на служебния министър председател, че не може да следи всеки един регионален шеф във всеки един миг: „ Ясно Ви беше заложен въпроса – в случай че е подал оставка, какво прави на работното си място. Това, че не знаете какво вършат 28 регионални шефа, го разбрахме всички – единият продава парфюми, другият продава в София парцели за 300 хиляди лева И Вие това не го знаете. Само че нашите европейски сътрудници го знаят и по тази причина чакаме 6 години за Шенген и най-после се чудим за какво някоя страна е споделила, че България не заслужава. “

„ Похвалихте се, че задгранични сътрудници са похвалили работата на служебното държавно управление, че то е свършило толкоз работа, колкото 2-3 следващи държавни управления не са свършили. В известна степен тук съм склонен с Вас. Политическата чистка, която направи служебното държавно управление за 2-3 месеца, не съумяха да я направя няколко следващи държавни управления “, насочи рецензия към Гълъб Донев заместник-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов.

„ Разпродажбата на парцели, които направи служебното държавно управление на безценица и на бърза ръка – в действителност не съумяха да я свършат държавните управления от 96-та до през днешния ден “, добави той.

„ Но същинската работа, за която ни подлагат на критика, че не пазим добре границата на Европейски Съюз,  откакто имаме такива бележки, би трябвало да предприемем дейности. В тази връзка, за какво служебното държавно управление не вкара бюджет, в който да има предложение за разпределяне на средства за тази активност? “, попита социалистът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР