Защо намираме някои хора за приятни и симпатични, а други

...
Защо намираме някои хора за приятни и симпатични, а други
Коментари Харесай

Нещата, които най-харесваните хора правят по-добре от останалите

Защо намираме някои хора за приятни и симпатични, а други за отблъскващи?

Преди време разисках този въпрос с Майкъл Сейнт Лорънс, съавтор на бестселъра  „ If You're Not Out Selling, You're Being Outsold “.

С Майкъл сравнихме бележките, които сме правили, за хора, с които сме се срещали по бизнес въпроси, изключително в областта на продажбите, и открихме, че огромна част от тях следват едни и същи седем правила.

1. Първото усещане

Когато се срещате с някого лице в лице, вашите усмивка, здрависване и контакт с очите, би трябвало да бъдат допустимо най-искрени и топли, покрай общоприетите правила за другарски привет. Репетирайте ги с другар или сътрудник, който да ви показа откровеното си мнение за метода, по който приветствате останалите.

Всичко това важи в огромна мощ и за поздрава по телефона. Той би трябвало да бъде явен и оправдателен, само че не прекомерно дълъг. Тук, още веднъж на помощ идват подготовките, които могат да ви оказват помощ да създадете съвършения привет за диалог от разстояние.  

2. Запомнят имената на хората

Често се случва хората да произнасят името ми неверно. Личният ми опит разрешава да кажа, че възприятието несъмнено не е прелестно и на моменти даже може да бъде дразнещо. Бъдете извънредно деликатни в произнасянето на необикновени имена. Допълнителното внимание и изпитание, което ще отделите на този информационен аспект няма да остане неоценено, повярвайте ми.

3. Демонстрират внимание

Няма нищо неприятно в това, че говорите за себе си, само че в случай че започнете да се фокусирате прекомерно доста над вашия уикенд, последния мач с другари, в който сте взели участие, задълбавате в битовизми за вашето фамилията или пък прекомерно дълго коментирате работата си, най-вероятно не отделяте задоволително време, с цел да изслушате вашия събеседник.

Ако желаете да оставите положително усещане, следвайте тази скица: задайте въпрос, след което изслушайте деликатно  неговия отговор. Задайте изяснителен или следващ въпрос и повторете тази композиция, колкото пъти намирате за належащо.    

4. Не не помнят персонални елементи

Обръщайте особено внимание на персоналните елементи, които вашите настоятелен сътрудници споделят по време на среща, като имена на членове на тяхното семейство, рождени дни и други специфични събития. Споменаването им в подобаващ миг кара хората да се усещат специфични.

5. Не злословят

Колкото и огромно да е изкушението, избягвайте да критикувате другите пред бизнес сътрудници и клиенти, изключително в случай че става въпрос за ваш съперник. Подобни мнения ви вършат в очите на другите несигурни и дребнави.  

6. Те са положителни и оптимистични

Най-харесваните хора нормално са откровено заинтригувани от останалите. Те са мощно въодушевени и постоянно подготвени да оказват помощ. Позитивната, оптимистична настройка, в композиция  с същинско потребно любознание, играе основна роля в построяването на взаимно почитание, което седи в основата на всяко другарство.

7. Отнасят  се към всеки като към значима персона

Изграждане на съгласие и мощна връзка изисква повече от обикновена демонстрация на вежливост и приятелско отношение. То значи да се държите с другия, все едно той е измежду най-важните за вас хора.

Джефри Джеймс , създател на  „ Business Without Bullsh*t:49 Secrets and Shortcuts You Need to Know “ , за  Inc.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР