Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива

...
Защо мълчаливо си затваряме очите за насилието, което ни залива
Коментари Харесай

Психолози: Прекалено толерантни сме към домашното насилие

Защо безмълвно си затваряме очите за насилието, което ни залива всеки ден? Ще допуснем ли да ни убие експанзията, която ни залива? Какви последици ще имат пандемичните ограничавания върху психическото здраве на обществото? Какво би трябвало да се промени в грижата за психологичното ни здраве? На тези въпроси търсиха отговор психолозите Христо Монов и Младен Владимиров в студиото на " Денят ON AIR " на Bulgaria ON AIR.
 Жесток побой над майка на три деца в Божурище
Жесток побой над майка на три деца в Божурище

Подозира се приятелят на дамата

" Ние живеехме в един свят, който беше по този начин издигнат, че благосъстоянието беше разпределено по метод, по който доста хора се усещаха непотребни. Една голяма част от човечеството внезапно, когато пристигна Ковид-19, се затвори. Беше лишена от опцията да задоволява и най-елементарните си потребности. Този вирус изостри обстановката. Винаги, когато се случи сериозна обстановка, изпъкват най-същностните черти на един човек " , напомни Монов, като призна още, че доста огромна част от човечеството има недобре структурирана персона.

" Има фамилии в България, които цяла година икономисват, с цел да идат на отмора в Гърция. И в този момент, когато и тази опция им е отнета, те стартират да натрупат в себе си предпочитание за различен вид изява ", добави той.

Владимиров настоя, че има потребност от промяна за грижата за психологичното ни здраве.

" Последната преживелица, която стана в " Лагера ", сподели нещо, което в логиката на психиката се назовава " Синдром на неприятния самарянин " - всички ние, натоварени да се грижим за подрастващите, безмълвно си затваряме очите. Виждаме " Макс и Мориц ", които към нас правят бели, само че тъй като не са в нашия двор - ние си споделяме: " Аз не удрям моята жена, нищо, че някой бие своята в различен апартамент ", акцентира психологът.

Според него сме станали толерантни към насилието.
 Мъж прати приятелката си в болница след побой
Мъж прати приятелката си в болница след побой

Сигналът е подаден от сина на потърпевшата

" Това демонстрира безсилието на страната. Ние имахме три избора тази година и никой не съумя да приказва за домашното принуждение. Никой не реши в предизборната си акция да приказва за правата на дамите. Ние ще си представяме, че те към момента ще седят край печката и ще извършват ролята на стопанка. Те са майки и съпруги. Никой не приказва, че би трябвало да се промени законодателството. Всички би трябвало да се погрижим за това да няма закононарушения, учредени на пола ", безапелационен е Младен Владимиров.

Според Монов случаите на домашно принуждение в някои страни са нарастнали в пъти.

" Ние се оказахме неспособни за оня свят, в който живеехме - доста контакти, динамичност, кариера, пари. Има потребност от смяна в законодателството. И не с ожесточаване на наказванията, а със основаване на такива условия, в които тези, които са жертва, да имат къде да потърсят поддръжка. В последните 2 години имам 8 случая на мъже, които са жертва на домашно принуждение ", акцентира Монов.

Владимиров добави, че всеки в това общество е еднакъв и има право на бъде предпазен.
 22-годишна майка арестувана за убийството на детенцето й
22-годишна майка арестувана за убийството на детенцето й

В плевенското село Лазарово

" Нека да си приказваме и за ранните ромски бракове - нещо, за което необятно си затваряме очите. Момичето, което на 14 години, отпада от образователната система, с цел да се омъжи. И по-късно ѝ се стопира професионалното развиване. Не си приказваме за това, множеството дами са в икономическа взаимозависимост от съпрузите си. Те не им дават да работят ", уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР