Защо животновъдите преди дни апелираха, че секторът им не издържа

...
Защо животновъдите преди дни апелираха, че секторът им не издържа
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Найденов за novini.bg: Затриването на селскостопански производства, още повече задълбочава демографската криза

Защо животновъдите преди дни молиха, че секторът им не устоя и стартира лавинообразно затриване на дребни ферми? Има ли заплаха да останем без родни месни и млечни артикули и да ядем замразени вносни меса преди 30 години и мляко на прахуляк? Разговарям с Мирослав Найденов  Мирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е някогашен министър на земеделието и храните в държавното управление на, някогашен министър на земеделието /2009 година –2013 г./. Той е ветеринарен доктор, който все още работи в частния бизнес.

Секторът е в доста тежко състояние и животновъдите са прави да стачкуват, тъй като все ги подценяват и избутват обратно. Те стачкуваха дружно със зърнопроизводителите преди месеци, само че не щеш ли проблемите на едните бяха решени, а на другите – не.

През зимата е изключително мъчно за животновъдите, тъй като и разноските им по изхранването на животните внезапно се усилват.

Директните заплащания от страна на страната за тях се бавят, фуражите им нарастват, в същото време изкупната цена на продукцията им е много ниска. Те към този момент предизвестиха, че стотици ферми в страната за затворени, а животните са изклани.

Нужни години с цел да бъде възобновено едно поголовие.

Според мен животновъдите имат съображение да стачкуват, а отводът от страна на земеделското министерство от разговор с тях, не е на положително.
Не би трябвало под общ знаменател да се слагат всички производители - и едрите, и междинните и дребните. Големите имат повече благоприятни условия да оцелеят, до момента в който дребните са обречени на банкрут. Най-лошото обаче е, че всичко това

води до още по-голямо обезлюдяване и задълбочаваща се демографска рецесия по места.
 

Когато бях аграрни министър постоянно оставяхме финансови буфери за подкрепяне на животновъдите и им ги давахме поетапно, не едновременно. Бих посъветвал министър Кирил Вътов в този момент да не затваря вратата за договаряния с хората.
Животновъдите не могат да провеждат огромни митинги, тъй като не са толкоз доста и не са гръмогласни, само че това не значи, че проблемите им са незначителни и по-малко значими от тези в други браншове. В средите им има една сентенция - като ти почине магарето, и трева до пояс да имаш, все тая. Затова страната би трябвало да откри метод в този момент да им помогне, преди да е станало доста късно.



Арбанаси, първи събор на овцевъдите, сн. булфото/архив/

Разбира се, че е по-добре е да консумираме наши меса, в сравнение с нискокачествените вносни.

Лошата храна ни слага на доста първи места в много отрицателни ранглисти за здравето ни.

Обществото би трябвало да се застъпи за животновъдите. Пазарът у нас не е конкурентоспособен и по тази причина ядем по-скъпи храни даже от немците и от французите, макар голямата разлика в заплатите там и тук. Факт е, че в останалите европейски страни милеят и имат доста положително свое произвеждане.
Смятам, че битката на производителите у нас за отстояване на своите права да работят и създават, би трябвало да бъде подкрепена от цялото общество. Ако не им помогнем в този момент, всичко ще рефлектира върху нас като консуматори.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР