Защо изпитваме нужда да говорим? При някои хора това е

...
Защо изпитваме нужда да говорим? При някои хора това е
Коментари Харесай

Научете се да приемате тишината

Защо изпитваме потребност да приказваме? При някои хора това е резултат от тяхната тревога и потребност да запълнят тишината, до момента в който други просто не могат да се спрат да приказват и не осъзнават, че не оставят опция на другите да се изкажат.  

Каквато и да е повода човек да изпитва сходна потребност, тя не постоянно носи изгоди. Понякога хората, които обичат да приказват, в действителност могат да попречват креативното мислене и процеса на обработка на информация на другите. Разбира се, има и моменти, когато говоренето е потребно. Например, когато някой се учи от вас и сте приковали вниманието му.

Прекомерното говорене обаче сигурно може да попречи на творчеството на екипа, изключително по време на брейнсторминг. Докато някои хора се усещат напрегнати в изискванията на тишина  и изпитват потребност да нарушат мълчанието, други процъфтяват в сходна среда.

Често хората даже не виждат, че обичат да приказват. По тази причина е значимо да наблюдавате личното си държание и да разчитате езика на тялото на другите, с цел да разберете дали прекалявате с бърборенето. Има редица знаци, които може да ви покажат, че попадате в тази категория хора. Другите може да странят от вас и да отбягват започването на диалози. Може да минават бързо около бюрото ви и да заобикалят да ви задават въпроси, знаейки, че може да изгубят доста време, слушайки вашите отговори. Може да забележите, че когато приказват с вас прибягват до изречения като „ Имам единствено няколко минути “ или „ Трябва да сме бързи “.

Ако сте от приказливите, ето пет неща, които е добре да вършиме, с цел да давате късмет на другите да изразят себе си.

Бъдете деликатни

Обърнете внимание на това какъв брой говорите. Това включва да знаете какъв брой време остава до края, дали някой се пробва или не да напусне диалога бързо и дали прескачате от тематика на тематика, без да разрешава на другите да отговорят. Постарайте се да оферирате единствено една точка и да търсите противоположна връзка. Опитайте да се насладите на слушането толкоз, колкото обичате да говорите.

Бъдете любопитни

Любопитството към другите и към това, което може да ви кажат, ще ви помогнете да контролирате желанието си да говорите. Привлечете вниманието другите, задавайки въпрос, а по-късно покажете ангажираност, слушайки отговорите им. Научете се да слушате, с цел да се учите, а не просто да чакате другият човек да се изкаже и да спре да приказва. Показването на интерес към другите и към това, което имат да кажат, може да ги накара да бъдат по-внимателни слушатели и да обръщат внимание на това, което казвате. Монополизирането на диалога алармира на другите, че техните визии не се ценят.

Избягвайте да прекъсвате другите

Въпреки че множеството хора осъзнават, че това е жестоко държание, което би трябвало да бъде избягвано непременно, други изпитват толкоз мощна потребност да приказват, че не се въздържат от това да прекъсват другите и да приказват на висок звук. Даването на пространство на другите да завършат мислите си демонстрира почитание и им оказва помощ да се усещат ценени. Прекъсването на другите единствено ще ви отчужди в допълнение от тях. Тъй като това евентуално не е вашата цел, уверете се, че другите не се усещат по този начин, като че ли не ви пука за това какво имат да кажат.

Научете се да приемате тишината

Тези, които се усещат неловко от мълчанието в компанията на други, постоянно пробват да запълнят тишината с диалект. За други обаче затишието дава миг за нареждане на мислите и събиране на хрумвания за разискване. Ако сте склонни да говорите, с цел да нарушите мълчанието, научете се да приемате тишината. Позволете на тишината да продължи, без натрапчиво да я изпълвате с бръщолевене, отвличайки вниманието на другите от мисловния им развой.

Дръжте наоколо химикал и лист хартия

Понякога натрапчивата потребност да говорите идва, когато в главата ви изникне концепция. В същото време желаете да покажете почитание на другите и да им дадете време да приказват. Един съвет за събиране на мислите е държите химикалка и хартия на разположение по време на срещи, с цел да записвате концепциите си, до момента в който не пристигна подобаващото време да говорите. Ако моментът не пристигна в границите на срещата, можете да изпратите концепцията си в имейл по-късно. Така зачитате времевите ограничавания на другите, като в това време си гарантирате, че вашата концепция може да бъде споделена и премислена.

Ако сте човек с дарбата да бърборите, уверете се, че когато сте в компанията на хора, които ви отстъпват думата, не доминирайте в полемиката. Внимателно следете дали сте говорили задоволително и дайте на другите опция да се изкажат. Слушайте деликатно и проявете любознание към концепциите на другите. Приемете тишината, с цел да дадете време на хората да помислят. Ако в мозъкът ви  изскочи концепция, до момента в който различен приказва, запишете я и я запазете за по-късно.

.............

Брайън Смит за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР