Защо Естония често е възприемана като лидер в електронното управление?

...
Защо Естония често е възприемана като лидер в електронното управление?
Коментари Харесай

Лична карта с чип и много възможности - как Естония стана един от лидерите в електронното управление?

Защо Естония постоянно е възприемана като водач в електронното ръководство? Няколко образеца: всеки в страната може да гласоподава онлайн посредством домашния си компютър, а по същия метод да заплаща налози, да употребява нотариални услуги и даже да изиска второ лекарско мнение за лабораторни проучвания. Това се случва с персонална карта с чип, която има голям брой функционалности.

Технологичният прогрес на една дребна страна е икономисал на държавната администрация десетки години работа и доста средства

" Ние постоянно споделяме, че единственото нещо, което не можеш да направиш онлайн в Естония е да се разведеш ", разяснява Клен Ярац - шеф по въпросите на Европейски Съюз.



Представете си свят, в който няма потребност да вървиш до разнообразни институции, когато ти е необходим документ. Свят, в който получаваш рецепта за медикаменти онлайн, а в аптеката ти ги дават против персонална карта. Свят, в който си купуваш кола и я регистрираш онлайн без гишета и без опашки. И в случай че казаното до тук звучи като сюжет от бъдещето, в Естония е процедура и то - не нова.

" 99% от административните услуги тук са онлайн, което дава доста благоприятни условия на естонците. Например - 98 на 100 от тях подават по електронен път данъчните си заявления. Това им лишава не повече от три минути ".

Естонците употребяват цифров документ за идентичност. Представлява пластика с чип. Получават и безвъзмезден електронен автограф, който употребяват за сключване на документи онлайн, за кандидатстване за разнообразни публични услуги, за заплащане на такси.



В Естония една пластика има голям брой функционалности. Например - една карта може да бъде по едно и също време шофьорска брошура и персонална карта. Може да бъде също по този начин карта за градския превоз и за отстъпки в магазините. Със същата тази карта, може да се гласоподава електронно и в домашни условия.

" Електронната идентичност не може да бъде открадната. Единствено индивидът със съотвената цифрова еднаквост може да я употребява. Картата се поставя в компютър, належащо е да имаш специфичен читател или компютър като този, с цел да се свържеш. И към този момент съм подготвена да се разпознавам с електронния ми автограф и това ми дава доста благоприятни условия ", споделя Кармен Раал, съветник.

Точно по този метод естонците гласоподават, преминавайки през няколко отбрани, с цел да потвърдят, че точно те стоят зад устройството.

" Ние можем да гласуваме през компютъра посредством цифрова еднаквост в тази карта и това не е нова технология. Ние единствено я пренесохме в документите за идентичност в Естония. Това е документ, който е като ключ, само че не за врата, а за електронни услуги ", изясни Клен Ярац.



Естония предлага опцията и за електронно местопребиваване. То дава право да вземем за пример на задгранични IT специалисти на свободна процедура да реализират своята активност в Естония, без обаче да е нужно да са основани физически в страната. Как една страна обезпечава услугите си както уебсайт за онлайн търговия продава стоките си - без физическо наличие, без непотребни такси, без работно време?

" Това беше елементарно - използвахме технологии, които към този момент съществуват в 21 век и са употребявани в частния бранш и го пренесохме в администрацията ", споделя Керсти Калюлайд - президент на Естония 2016 - 2021 година



Винаги обаче съществува въпросът със сигурността. Защитени от закона в Естония са електронните самоличности и подписи. Ако някой разреши на различен човек да употребява цифровата му еднаквост, той ще носи правна отговорност. Но пък всеки може да разбере какво се случва с информацията му в електронните му документи и по какъв начин тя е била употребена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР