Защо е забележителен този парк? Какво е имало на негово

...
Защо е забележителен този парк? Какво е имало на негово
Коментари Харесай

5 тайни на Александровската градина, парка до стените на Кремъл

Защо е незабравим този парк? Какво е имало на негово място? И какво тъкмо е „ Долната градина “, където влизането е неразрешено?
1. Оградата на Александровската градина има фасции (копия, прътове и секири) – изобразяването им в доста страни е неразрешено


Legion Media

Градска градина тъкмо до стените на Кремъл се появява след войната сред Русия и Франция, оформянето на зеленото пространство става сред 1819-1823 година. Тя е част от проекта за възобновяване на Москва след пожара, а в началото е наречена Кремълски градини. Александровските градини (защо се назовава в множествено число ще разкажем малко по-надолу) тя става през 1856 година, след коронацията на Александър II.



Legion Media

Паркът има солидни чугунови порти, които припомнят за мемориалното му значение. Вратите се намират от страната на Червения площад. Стълбовете на портите са завършени под формата на фасции – копия и прътове. По времето на Римската империя те символизират правото на магистрата да употребява мощ за изпълняването на желанията си, а включването на брадва – лабрис, прибавя и правото да се санкционира. След Първата международна война Бенито Мусолини избира фасциите за знак на своята партия, отсам идва и думата фашизъм (fascism) в западноевропейските езици, което е производно на fasces.

В днешно време фасциите в някои страни се поясняват като знак на единение и държавност, а в други се считат за знак на фашизма.
2. Има място, на което се чува подземната река Неглинная


Музей на Москва

До XIX век на мястото на градината тече река Неглинная. Тук се организират национални радостния, а реката се характеризира със своята непорочност и прииждане. Първото споменаване на Неглинная е закрепено през 1401 година.

С увеличението на градското население в реката все по-често стартират да се изливат отпадни води. Така тя става източник на зловония и нечистотия, поради което е решено да я „ скрият “ подземен. През 1819 година е вкарана в подземна тръба с дължина три километра, а на освободеното място построяват нова градина.



A. Savin/WikiCommons

Въпреки това даже и през днешния ден реката се чува. Вентилационната шахта на остарелия под земята колектор на Неглинная (за всички тези години се появява нов, а този се употребява като резервен) излиза непосредствено в градската градина. Да се открие е елементарно, търсете стилизиран древен саркофаг, който се явява самобитна вентилационна решетка.
3. Градините в действителност са три
Днес всички сме привикнали да споделяме Александровската градина, само че до 1980 година към момента може да се чуе множествено число в названието им. Счита се, че този парков отбор от 10 хектара се състои от три градини – Горна, Средна и Долна.

Горната и Долната са разграничени от Троицкия мост и се свързват с арка. Средната градина е открита по-късно от Горната – през 1822 година, от XVI до XVII век тук е Държавната аптекарска градина, където се отглеждат лечебни билки за потреблението им от Аптекарския приказ (орган, който управлява здравеопазването).

Долната градина е най-късата от всички три, едвам 132 метра. Тя се намира сред Боровицката кула и Кремълската крайбрежна. В нея няма алеи за разходка, а от 2017 година е закрита за гости.
4. Италианската пещера е направена от руините на зданията, които са разрушени от Наполеон


Legion Media

През 1821 година в центъра на Горната градина построява пещера с названието „ Руините “ (наричана още „ италианската “). Този паметник символизира възобновяване на Москва от пепелта, издигнат е на неестествен рид от останките на московски сгради, които са разрушени от френската войска.



Legion Media

Проектант на пещерата е Осип Бове, съветски проектант от италиански генезис, който се занимава с възобновяване на Москва след пожара от 1812 година. Негови планове са основни забележителности в града – Александровската градина, , на Кутузовския проспект.
5. Вече 100 години там съществува братска могила


Legion Media

Главната забележителност на Александровската градина са безконечният огън и мемориалът „ Могилата на незнайния войник “, където са заровени останките на бойци, починали при защитата на Москва през 1941 година. „ Името ти е незнайно, подвигът ти е вечен “ – е изписано на гранитна плоча в самия център.

Прахта е заровена тук през 1966 година, на 25-та годишнина от разгрома на немската армия под Москва. До това време тя е съхранявана в братската могила на 41-я километър на Ленинградското шосе, където са били най-ожесточените боеве. Решението да се придвижи тук е взето, тъй като на това място се съхраняват останките на починалите през революцията от 1917 година.



Legion Media

От 1997 година до мемориала дежури Пост №1 с почетен караул на бойци от Президентския полк. На всеки час караулът се сменя със специфична гала, която идват да гледат голям брой туристи.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР