Защо е важно журналистите да са в пряк контакт с

...
Защо е важно журналистите да са в пряк контакт с
Коментари Харесай

Журналист коментира новата сграда на парламента и контролирания достъп за репортери

„ Защо е значимо публицистите да са в директен контакт с депутатите. Аз четох изказвания и на депутати от ГЕРБ, и от ПП-ДБ. Те споделят – на никое място в света публицистите не щъкат като хлебарки из парламентите, което е по този начин. Но на никое място в света политическите партии не са обител на хора, за които има подозрения, че имат престъпни закононарушения. Това съобщи пред БТВ журналистът Полина Паунова.

„ Няма по какъв начин с европейски и международни практики да борим балкански и личностни синдроми. Народното събрание е единственото място, на което публицист може да спипа Делян Пеевски и да му зададе въпроси за неговото финансово положение. За да има народна власт и информираност, публицистите би трябвало да могат да са в постройката на Народното събрание “, добави тя.

„ Откакто видях това с следения достъп изобщо не влязох там. Няма да вървя, да ме изпращат като овца от една страна на другаде. Когато човек влезе, с цел да наблюдава работата на комисиите, няма стол, на чийто тил да не написа „ Централен комитет на Българска комунистическа партия “ и да няма сърп и чук “. Това не е ограничение на публицистите, това не се прави поради нас, а хората да не схващат какво се случва. Колкото повече се лимитира информацията, толкоз по-недемократични ще стават идващите болшинства “, безапелационна бе Полина Паунова.

„ Според мен това е изцяло умишлено. С годините обратно сме виждали доста разновидности на това – всевъзможни въженца, часови диапазони и фантасмагории, които целяха да създадат невъзможна директната връзка сред политиците и публицистите. Преместването затруднява работата на публицистите даже и в чисто механически проект. Когато ние нямаме механически сигнал, който да стигне до ефира, фенът не може да види какво се случва “, добави журналистът Калина Влайкова.

„ Преместването на Народното събрание увенча едни доста поредни стъпки през годините за ограничение на достъпа,  информираността и директната връзка сред публицистите и народните представители. Много от тях непринудено се отхвърлиха от правото си да мислят и приказват личните си мисли и започнаха да рецитират едни опорки, направени в едни стаи, където едни хора им споделят – „ нашата позиция е тази “, уточни тя.

„ Политиката на мълчанието се откри доста през последните години. Тя беше запазена марка на една-две политически обединения – в този момент е на всички “, безапелационна е Влайкова.

Тя напомни, че оповестената причина за преместването на Народното събрание в постройката на някогашния Партиен дом е ремонт на постройката на Народното събрание, който ще продължи три години.

„ Поправете ме, в случай че бъркам, само че не съм чула да споделят – „ след три години се връщаме назад “, акцентира Калина Влайкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР