Защо e трудно да бъде овладяна тази „вълна“? Каква е

...
Защо e трудно да бъде овладяна тази „вълна“? Каква е
Коментари Харесай

И COVID-19 “отключва“ захарен диабет

Защо e мъчно да бъде овладяна тази „ вълна “? Каква е повода диабетиците да са толкоз уязвими в пандемията от COVID-19? Подмладява ли се заболяването и присъда „ до живот “ ли е? И по какъв начин модерното лекуване, рационалният режим и контролът над кръвната захар могат да обезпечат положително качество на живот на пациентите?

„ България е част от международната наклонност, само че сякаш заболеваемостта от захарен диабет е една концепция по-висока. Според статистиката на НЗОК с диагнозата у нас са близо 500 хиляди. Разбира се, част от тях имат вид I, само че превалиращият % са с вид II души.

Плашеща е статистиката, че най-вероятно сред 30 и 50% от диабетиците не подозират, че са заболели. Това е по този начин, тъй като първите признаци на болестта са много неспецифични и в забързаното всекидневие, което водим, рядко им обръщаме внимание “, признава проф. Ивона Даскалова.

Жажда, отмалялост и съмнения в тежестта го „ издават “

Коварното при диабета е, че елементарно пренебрегваме белезите му. „ В началото се стартира с лесна уморяемост (астеноадинамия), която си мислим, че е естествена, поради напрежението и забързания ден. Следва нарасналото възприятие на жадност. Понякога имаме наддаване на килограми или съкращаване на тежестта. Често уриниране, изключително нощно. Всичко това е неспецифично и не му обръщаме внимание “, разяснява ендокринологът.

ОГТТ е „ златен стандарт “ в диагностиката

За жал при малко на брой заболяването се открива първоначално. „ По-често, когато пациентите към този момент идват при нас, те са или с някакъв тип микотична или уроинфекция, с изявена полиневропатия, с периферна съдова болест или със сърдечносъдово заболяване.

Именно заради тази причина профилактиката е доста значима, защото признаците при започване на болестта са дискретни. Затова съветваме всички пациенти – изключително тези, които са със затлъстяване, имат фамилна анамнеза в рода си за захарен диабет, мъже над 50 години са или дами, навлезли в менопауза преди повече от 5 години, да ревизират най-малко един път годишно стойностите на кръвната си захар на гладно и след нахранване “, акцентира проф. Даскалова.

Кодира се в гените

Рисковите фактори за „ отключване “ на заболяването са редица. „ Диабетът бива два вида, като развиването им е изцяло друго. Първият, който най-често се среща в ранна детска или млада възраст, доста рядко може да се изяви по-късно. Ако при вид I приказваме за безспорен инсулинов недостиг и автоимунно заболяване, то при вид II нещата са по-различни “, акцентира проф. Даскалова.

Развива се по ред аргументи – да вземем за пример генетични фактори и такива на средата. „ Първите са разнородни, само че пациентите би трябвало да знаят, че диабет вид II е с по-голяма наследствена нотка, в сравнение с вид I. Ако имате майка, татко, брат, сестра, баба, дядо, който е с диагнозата, шансът и вие да я развиете е огромен “, обръща внимание ендокринологът. „ Интересни са и епигенетичните фактори, които неотдавна се откриха – а точно, че „ отключването “ на заболяване като захарния диабет поради погрешен метод на живот, ще се отрази в идващите генерации.

Т.е. ще се задейства един неприятен ген, който, макар че за първи път се изявява при нас, ще бъде предаден в рода. Може би точно затова броят на диабетиците толкоз стремително нараства в международен мащаб и в България “, счита проф. Даскалова.

Затлъстяването като заплаха №1

„ Ако приказваме, че има пандемия от захарен диабет вид II, то е, тъй като има пандемия от затлъстяване “, акцентира ендокринологът. И прецизира, че 71% от пациентите с диабет вид II са с наднормено тегло или затлъстяване. „ Кривата на затлъстяването също нараства в международен мащаб – и още веднъж освен в развитите, само че и в разрастващите се страни.

В България, където статистиката не всеки път е най-хубава, приказваме за над 39% от популацията. А когато включим и тези с наднормено тегло, може би отиваме към 60% “, разкрива проф. Даскалова. Защо е толкоз рисково затлъстяването? „ Неправилният режим на хранене, използването на доста бързи въглехидрати карат бета-клетката на панкреаса да се изтощи и надлежно да отделя по-голямо количество инсулин, което води до така наречен инсулинова устойчивост “, изяснява механизма ендокринологът.

Ах, този стрес!

„ Не би трябвало да подминаваме и напрежението, който може да бъде отключващ фактор. Независимо от генетичната констелация, в случай че нямаме сходен стресогенен миг, заболяването може в никакъв случай да не се развие “, разкрива ендокринологът. И в случай че от напрежението мъчно можем да се опазим, то рационалните диета и режим са само „ в наши ръце “.

Симбиоза, а не присъда

„ Присъда до живот “ ли е захарният диабет? „ Със сигурност не е присъда. Да, това е хронично заболяване, при което единствено в единични случаи може да има някакъв тип ремисия. Което остава до живот, само че актуалната медицина и „ боеприпас “ от медикаменти разрешават да бъде добре следено.

Диабетиците, изключително вид II (както и вид I, схваща се), със актуалната терапия могат да живеят изцяло естествен, деен метод на живот, с естествена работоспособност. Разбира се, в случай че бъдат извънредно деликатни и наблюдават добре здравето си “, успокоява проф. Даскалова. Но не крие, че доста от пациентите мъчно осъзнават, че ще би трябвало да „ съжителстват “ с диабета.

„ Въпросът е това общуване да бъде в симбиоза. А с цел да може да се случи, пациентът би трябвало да бъде извънредно прецизен по отношение на одобряваната терапия и хранителния си режим “, припомня ендокринологът. „ Наистина радостното е, че в България го има съвсем целия набор от лекарства, с които разполагат в международен мащаб, като огромна част се възстановяват от НЗОК. И положителният ендокринолог постоянно може да посъветва пациента си какъв медикамент е най-подходящ за него “, разяснява началникът на Клиниката по ендокринология във ВМА.

Не се плашете от инсулина

Проф. Даскалова изяснява, че метформиновите лекарства са едно от първите средства на избор при лекуване на диабет вид II, както и на преддиабетни положения с хиперинсулинемия. Но не и единственият.

„ Малко по малко този остарял и добър асистент на ендокринолозите стартира да се измества от новите по-добри класове лекарства, които имат по-малко странични и повече позитивни резултати – както върху телесното тегло, по този начин и върху сърдечносъдовата система “, споделя опита си експертът от ВМА.

„ Все повече нови и нови типове биват утвърдени и влизат в България като GLP 1 и други лекарства. В момента, за разлика отпреди 30-40 години имаме всевъзможен набор от аналогови инсулини – бързодействащи, ултра бавнодействащи, инхалаторни, а скоро ще имаме и седмични… В този смисъл инсулинолечението и започването на дребни дози инсулин, когато е належащо, даже при диабет вид II, не би трябвало да плаши пациента “, изяснява проф. Даскалова.

Разходка и диета вместо „ вълшебно хапче “

Вълшебно „ хапче “ против диабет няма. Но пък има правила на живот, които е значимо да се следват. „ Ограничаването на бялата захар и бялото брашно е извънредно значимо. Храненето с пълнозърнест самун, консумирането на повече пресни плодове и зеленчуци – също “, прецизира ендокринологът.

С плодовете пациентите би трябвало да имат „ едно мислено “, тъй като част от тях са доста сладки и биха могли да покачат кръвната захар. Препоръката на експерта тук да не се одобряват под формата на фреш, а да се хапват – тъй като имат доста фибри, които забавят процеса на обособяване на захарите и не разрешават внезапно повишаване на глюкозата в кръвта. Очаквано „ бързата храна “ не трябва да участва в менюто.

„ Пици, банички, сладкиши, дюнери би трябвало да бъдат внезапно лимитирани. Повечето храни в полуфабрикатен тип съдържат доста разнообразни транс аминокиселини, които не носят нищо на организма – единствено скок на тежестта и кръвната захар “, безапелационна е проф. Даскалова. Затова и предлага на пациентите си да се хранят най-вече с домашна храна. Дори когато са на работа да си носят обяд от у дома – да вземем за пример сандвич с пълнозърнест самун вместо нездравословната мазна баничка.

Движението е другото „ лекарство “ за диабетиците.

Усложненията са „ от глава до пети “

„ Обратната страна на медала “ – неприятният надзор на кръвната захар води до тежки, даже съдбовни последствия. „ Диабетът, като редовно заболяване, може да повреди всички органи и системи. Разбира се, доста значима е профилактиката и предварителната защита, когато приказваме за затрудненията.

Ваксината – целесъобразна за диабетиците

Коронавирусът изправи диабетиците пред нова заплаха – те се оказаха измежду най-уязвимите в пандемията. Каква е повода боледуването при тях да е толкоз тежко и нерядко с съдбовен край? „ В Клиниката по ендокринология на ВМА, която оглавявам, повече от шест месеца работихме като COVID-звено и лекувахме заболели с коронавирусна зараза. Повечето от тях бяха ориентирани към нас точно тъй като бяха диабетици. Днес още веднъж сме една от COVID-зоните на ВМА и интензивно лекуваме инфектирани пациенти.

Болестта усложнява протичането на инфекцията от COVID-19 тъй като е рискова за всевъзможен тип инфекции.

„ В клиниката придобихме и доста опит и с пациенти, които досега на хоспитализация или възпаление с ковид не са знаели, че имат диабет. А най-интересното е, че видяхме редица случаи, при които COVID-19 отключва захарен диабет. При това – освен при тежки пациенти, при които се е наложила кортикостериодна терапия, а и при други, които не са вземали такива лекарства.

И при тяхното следене след 6 месеца към момента персистира захарният диабет.

Именно затова моля – освен към диабетиците, а към всички – да се имунизират “, безапелационна е проф. Даскалова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР