Защо да не вземем медал и на Олимпиадата? Това заяви

...
Защо да не вземем медал и на Олимпиадата? Това заяви
Коментари Харесай

Петър Арнаудов: Защо да не вземем медал и на Олимпиадата?

Защо да не вземем орден и на Олимпиадата? Това съобщи в изявление за БГНЕС треньорът на златните шахматистки Петър Арнаудов. Българският отбор в състав Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева направи страховит шампионат на Европейското отборно състезание в Будва, Черна гора, където след седем победи и две ремита ликува с историческа първа купа от шампионат на Стария континент за страната ни.


Към впечатляващия триумф Арнаудов изясни, че подготовка на процедура не е имало – всички са се видели непосредствено в Будва, като са упражнявали непрекъснато, с цел да се поздравят с огромния триумф. „ Подготовка, всеки се готвеше настрана, защото ние доста скоро преди шампионата разбрахме, че можем да участваме. Ние нямахме право да участваме, дадоха ни „ уайлд кард “ за присъединяване, може би месец преди шампионата – по-късно доста бързо се проведоха нещата, събра се финансиране, събра се съставът. Повечето девойки не живеят в България, само Нургюл и Виктория – всяка от тях има собствен календар с шампионати. Мястото, на което се видяхме към този момент всички, беше Будва. Там към този момент по време на шампионата всички се готвеха съществено – партията продължава 4-5 часа, само че подготовките са по през целия ден, в това число и вечер “.

Треньорът на състезателките ни отличи Нургюл Салимова, която не позволи загуба в нито една от деветте си партии, само че сподели, че в последна сметка триумфът е на целия тим. „ Може би Нургюл, тъй като реализира най-хубав резултат на втора дъска – а точно златен орден, само че аз мисля, че ние сме един тим и всички са еднообразно заслужили – бяха много задружни по време на надпреварата “, сподели още той и призна, че е имало моменти, в които е мислел, че няма да спечелим:

„ Разбира се, имаше много моменти, в които нещата не вървяха тъкмо в наша изгода – в партиите непрекъснато има обрати. Ние тръгнахме с два равни мача в първите срещи, по-късно не сме очаквали да спечелим всички останали шест до края. Но, играхме мач за мач – когато спечелиш няколко мача, към този момент започваш да си вярваш, и най-после към този момент когато поведохме в класирането, разбрахме, че можем “.


Относно финансирането на шахматистките ни, Арнаудов показа, че до момента това са били най-хубавите условия, предоставени от федерацията, за обещано съревнование. „ Сега има БСФШ с президент Милен Василев, те осигуриха финансирането. Основният спонсор е БЕЛА, има и други, ще пропусна някои, виждам да се абстрахирам от тези неща. Но ни бяха предоставени допустимо най-хубавите условия от федерацията, мисля, че и девойките ще се съгласят с това – на много надпревари съм ходил, това към този момент са най-хубавите условия, предоставени от федерацията “.

Треньорът погледна и към бъдещето, където идната година е олимпийска. Арнаудов изрази вяра, че тимът ни е подготвен за орден от Париж. „ Следващата година е олимпийска. Олимпиадата е най-значимото събитие в шахмата – за какво да не пробваме да вземем и там орден? Ние сигурно сме шахматна мощ. Там към този момент вземат участие тимове като Китай, Казахстан, Съединени американски щати, ще бъде по-трудно – уповавам се девойките да са станали по-силни до тогава, ще имат вяра повече в себе си. Имат десетина месеца да работят – уповавам се, че ще им бъдат обезпечени условия, те просто единствено да мислят единствено за шах, тъй като в последните години това не е по този начин “, приключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР