Защо да не се върна в България? Така 18-годишна Мартина

...
Защо да не се върна в България? Така 18-годишна Мартина
Коментари Харесай

Мартина, която спечели 500 хил. лв. стипендия за САЩ: Защо да не се върна?

Защо да не се върна в България? Така 18-годишна Мартина Гарабедян, която завоюва 500 хиляди лв. стипендия за образование в най-хубавия университет за бизнесмени в Съединени американски щати, реагира на въпроса дали счита да се прибере в родината след образованието си.

„ Защо да не се върна в България? Смятам, че България дава големи благоприятни условия на младежите в започващи бизнеси и във към този момент одобрени имена, тъй че за какво да не се върна? “, сподели тя в предаването „ Тази събота “ по bTV.

Мартина завоюва стипендия от фондация „ “, която ще финансира четиригодишното ѝ образование в „ Бабсън колидж “. Парите в действителност няма да дойдат при мен, а отиват напълно в университета, като покриват таксата, общежитието, храната, изясни тя.

Че печели схванала преди една-две седмици, откакто получила известие от университета. В началото не повярвала.

„ Конкурсът беше на няколко стадия, всичко беше направено доста забавно – по този начин, че да ни завладее самите нас, учениците, да желаеме да участваме с хъс “, описа Мартина.

За самата стратегия научила, когато била в края на 11-и клас. Подала документи, които включвали есе, презентация за нея самата и извънкласните ѝ действия.

Вторият кръг се състоял в Бургас под формата на уъркшоп с останалите българи, които стигнали този стадий – към 10 души.

Всичко беше посредством игри, не изявленията . Всички си прекарахме доста хубаво, беше доста забавен и занимателен ден, защото всичко беше проведено по този начин, че просто да ни е забавно да играем “, описа Мартина.

До последния кръг стигнали 14 претенденти от Централна и Източна Европа. Седем от тях били българи . „ Това е горделивост за цялата страна, съгласно мен “, сподели ученичката.

Този финален стадий бил кандидатстване в самия университет – „ без значение стартиране на документи до него, където трябваше всички да създадем по две есета, да представим извънкласните си действия, какви ни е забавно, с какво се занимаваме. След това бяхме поканени на изявление с представители на университета. Разбира се, всичко се случваше на британски “.

Американската и българската просветителни системи са доста разнообразни, само че Мартина не счита, че може да се каже, че едната е по-добра от другата. Според нея българската система също дава доста на учениците и студентите.

След 10 години тя се надява да продължи да се занимава със обществено предприемачество , както и в икономическата сфера. Иска да продължи да се занимава със обществени и филантропични планове.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР