Защо човекът, който трябваше да се бие с Украйна, избра

...
Защо човекът, който трябваше да се бие с Украйна, избра
Коментари Харесай

Григорий Тамар: Пригожин спрян пред Моосква със заплаха за употреба на ядрено оръжие

Защо индивидът, който трябваше да се бие с Украйна, избра да тръгне към Москва със своята частна войска, а след това я спря - боязън от нуклеарно тактическо оръжие, от загуба на въздействие и пари или Пригожин бе оставен президентът на Беларус Александър Лукашенко да го убеди да спре опита за бунт?

Отговорите на тези въпроси занапред ще бъдат коментирани.

Израелският специалист и историк Григорий Тамар изясни пред dialog.ua, представен от " 24 часа " от военна позиция какво е можело да принуди Пригожин да се откаже да нападна Москва, когато съгласно неговите думи е бил на 200 километра от съветската столица.

Тамар, който е офицер от израелската войска, счита, че става въпрос за ултиматум към Пригожин, като най-силният мотив е бил използването на нуклеарно оръжие. Именно това съгласно военния аналитик може да е било задоволително безапелационно, с цел да принуди Готвача на Путин да се откаже от амбициозните си проекти.

Григорий Тамар допуска, че съветските управляващи са спрели сполучливото нахлуване на армията на " Вагнер " към Москва с най-ефективното и във военно отношение (въпреки цинизма) най-успешното средство за въздържане на сходно настъпление е тактическото нуклеарно оръжие. В дадената обстановка никой не би могъл да упрекна властта на Путин с каквито и да е искания - това е вътрешна работа на Руската федерация, на нейна територия, а не срещу друга страна.

" Предполагам, че евентуално опасността за приложимост на нуклеарно оръжие е бил ултиматумът, който е предиздвикал Пригожин да промени желанията си. Но това е единствено един от разновидностите ", съобщи специалистът.

В събота Пригожин съобщи: Те щяха да разрушат " Вагнер ". Излязохме на 23 юни на " Марш за правораздаване ". За един ден изминахме близо 200 км до Москва. През това време не проляхме нито една капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи моментът, в който може да се пролее кръв. Ето за какво, разбирайки отговорността за проливането на съветска кръв на една от страните, ние обръщаме конвоите си и се връщаме в полевите лагери по проект.

Малко по-рано самият Пригожин разгласи, че задачата на неговите дейности не целят промяната на президента Владимир Путин, органите на централната власт, конституционния строй на Русия, не са против задачите и дилемите на войната в Украйна.

Вместо това Пригожин се беше оповестил против управлението на Министерството на защитата, което съгласно него води Русия към военно проваляне на бойното поле и съзнателното заличаване на ЧВК „ Вагнер “.

В обява на Ню Йорк Таймс, която цитира източник от американското разузнаване, Вашингтон е бил осведомен с проектите на Евгений Пригожин още в сряда, и главното терзание е било обвързвано с контрола на нуклеарния боеприпас на Москва.

Според специалиста по тероризъм Татяна Дронзина ясно е, Пригожин се е договорил с президента на Беларус Александър Лукашенко. " Пригожин дълго време е бил предприемач в кетъринга за висши чиновници, по тази причина получи прозвището Готвача на Путин. Възходът му стартира през 2014-а, а от 2017-а неговата ЧВК " Вагнер " работи в Африка - в Мали, Либия, Судан и Централна африканска република.


Мисля че Путин и Пригожин са в брак по сметка и нямат интерес да го разтрогнат. Путин има поддръжката на африканските страни, които гласоподават за него в Организация на обединените нации, с помощта на Пригожин. А Пригожин желае да резервира въздействието си върху президента и парите си.

В събота беше позволен съвсем до Москва - на 200 км от нея, само че през целия ден се водеха договаряния сред Пригожин и Лукашенко, след тях Пригожин е решил да обърне настъплението си. Убедена съм, че макар демонстрацията на мускули, нямат интерес да скапват брака по сметка, добави Дронзина.

За Евронюз-България, разяснява Дмитрий Захватов, юрист на Марина Овсянникова. Според него случилото се е нещо, което не може да се разгадае към момента и най-важното какво накара Пригожин да промени решението си.

" Никой не има вяра, че Лукашенко самичък има власт да накара Пригожин да спре настъплението на армията си. Не се знае къде е в този момент самият Пригожин, допустимо е е да бъде премахнат ", сподели Захватов.

В международните медии коментатори споделят, че за прекъсването на " Марш за правораздаване " на Пригожин са препоръчани пари. " Намирисва на пари и то доста пари ", споделят осведомени със протичащото се в Русия.

 

Бунтът на Пригожин е най-серионото предизвикателство за властта на Путин от идването му на власт. Сега наподобява, че събитията за завършили, само че съгласно специалисти съветският водач е отслабен в следствие от случилото се.

То идва на фона на началото на настъплението на Украйна, която цели да си върне нелегално окупираните от съветските сили територии.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР