Защо четири парламента излъчват нестабилни мнозинства и не могат да

...
Защо четири парламента излъчват нестабилни мнозинства и не могат да
Коментари Харесай

Йордан Цонев към партньорите от ЕС и НАТО: Кръгът „Капитал“ спекулира с евроатлантическите ценности

Защо четири Народното събрание излъчват нестабилни болшинства и не могат да сформират държавно управление? 

Отговорът даде зам.-председателят на Народно събрание Йордан Цонев в изявление от трибуната на Народното събрание.

От първия ден на изборите под диктата на малките екрани на кръга „ Капитал “ и на 20-те говорещи глави от този кръг стартира образуването на публичното мнение кое не може. На 2 октомври, още не бяха излезли изборните резултати, когато те се набутаха в студията и започнаха да приказват по какъв начин няма да се образува държавно управление, по какъв начин не може да се направи, съобщи Йордан Цонев. И попита: „ Защо не може да се образува? Тези 240 депутати кой ги изпраща в този парламент? Българския народ! Кой споделя кой с кого не може? “

Говорящите глави ли споделят кой с кого не може? Смилов ли споделя кой с кого не може? Или другите социолози и политолози, попита Цонев. И даде отговора: „ Българският народ споделя кой с кого може! И българският народ е споделил, че всеки от нас с всеки може, щом ни е пратил тук„.

Вие да сте чули да се приказва този дискурс в публичната среда? Аз не съм, проследявам я. Поправете ме, в случай че сте го чули. Единственото, което слушам е или основното е – кой с кого не може, за какво не може и по какъв начин не трябва да се направи. По тази причина ние нямаме кабинет, нямахме предходната година на два пъти, нямаме в този момент, готвим се по какъв начин ще вървим на предварителни избори, даже законодателството вършим предвид на предварителни избори, без да сме изчерпали конституционната опция за това, за което суверенът ни е пратил тук, възмути се зам.-председателят на Движение за права и свободи.

И аз настоявам, че почти всички гласоподаватели на всички партии желаят от нас държавно управление. Твърдя го най-отговорно. Защото през всичките тези две години бях на терен, както и вие сте били. И се срещах освен с нашите гласоподаватели, тъй като те идват на срещите. Това беше главното обръщение – спрете да се карате, намерете общ език и направете кабинет, стига ни занимавайте с избори, продължи Йордан Цонев.

„ Обаче ние кого слушаме? Анализаторите. Които ни внушават по какъв начин не може. А за какво не може? Защото някои проксита на този кръг не могат да създадат независимо болшинство. Говоря напряко, непосредствено, без да заобикалям тематиките, без да приказвам с Езопов език. А мога да приказвам. Но желая да ме чуят добре. Ние разбираме какво се случва.

Искам да се обърна и към нашите евроатлантически сътрудници. Ние разбираме, че никой не ни оказва помощ в това, пречи се. Пречи се България да има същинска непоклатимост, политическа, икономическа и всякаква. Пречи се от този кръг, който спекулира, че организира евроатлантическите полезности в България. Нищо не организира. Провежда безпорядък. Провежда персонална политика, персонални интереси и тъй наречените “, акцентира Цонев.

Сега беше моментът да чуете това от нас. България, българските гласоподаватели, чакат ние отговорно да постъпим и да съставим кабинет. Може и да не можем, тъй като може да срещнем идеологически, програмни и всевъзможни разлики. Но подобен опит въобще не е изработен, сподели зам.-председателят на Народно събрание. И се обърна към Политическа партия и Демократична България: „ Вие вършиме опит двете партии да си извършите нещо. Това не е опит – споделя се: „ ние с другите не желаеме ”. Някой различен прави някакви опити. Няма същински диалог. “.

„ Твърдя, че няма диалог поради публичната среда, която се основава от завладените медии и набутаните там анализатори, които аз назовавам говорещи глави, тъй като ги чувам към този момент 25 година едно и също да приказват.

Когато техните проксита във власта, в Народното събрание вземат властта – всичко е ок, всичко е морално, всичко е тъкмо, няма корупция, всичко е добре. Когато обаче не могат да сформират държавно управление, елате да видите какво става – ей това, което гледате от два месеца. “, акцентира зам.-председателят на Народно събрание.

„ Вижте, кой каквото желае да приказва. Ние обаче сме длъжни тук от тази естрада да приказваме това, което мислим, съгласно съвестта си. Тази моя тирада сега е съгласно моята съвест. Моята съвест ми споделя това – българските гласоподаватели ви пратиха тук не да слушаме говорещите глави, а с цел да мислим с нашите глави и да се опитаме да формираме кабинет.

Тогава ще имаме и бюджет, ще имаме и обществена политика, ще имаме и финансова непоклатимост, и ще решим и икономическата, и енергийната рецесия, и всичко. И ще има кой да носи отговорност. “, безапелационен бе Йордан Цонев.

Той разяснява и въпроса трябваше ли да бъде импортиран бюджет в Народното събрание или не. Моето персонално мнение е да, трябваше. Така желаят Конституцията и Закона за обществените финанси. Но можехме ли да повторим усилието от предходната година, когато служебният кабинет внесе подобен законопроект за държавния бюджет? Можехме, само че доста по-трудно, съобщи Цонев.

И добави: „ Условията бяха напълно разнообразни – тогава нито инфлацията беше на това равнище, нито войната беше почнала, нито дълговата рецесия беше влезнала в тази фаза, в която лихвите отидоха прекомерно нагоре и цената на дълга скочи. “.

Тоест рисковете да създадем още веднъж това упражнение в този момент са доста огромни, обясни зам.-председателят на Движение за права и свободи за какво Движението се съгласи с удължение на действието на настоящия бюджет и през 2023 година

С 1/12 част всеки месец ще можем най-малко да подсигурим минимално действието на страната и на системите, сподели специалистът по бюджет и финанси на партията.

Цонев обърна особено внимание е на обществената политика. В закона, който внесе служебният кабинет предходната година и в актуализацията на закона на самия кабинет, юридически през юни, повече от 2/3 от обществените неща бяха направени в тази зала от опозицията. Факт, сподели Йордан Цонев. И заключи: „ Консенсус може да се откри. И освен ръководещите от време на време могат. Но рисковете са повече. “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР