Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. в

...
Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. в
Коментари Харесай

Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. и къде са парите, питат политици

Защо беше изтеглен външен дълг от 5 милиарда лева при започване на есента и къде са тези средства, питат от Гражданско съдружие и укоряват страната в двуличие и непросветеност. 
COVID-мерките  
Сроковете за обезщетенията са извънредно дълги, изискват се голям брой документи, които държавната администрация може сама да си набави, също така се слага подоходен аршин обратно в годините, уточни Ангел Диков от УС на сдружението. Той дефинира това като лицемерно и напомни, че данъчните доходи за 2020-а, разумно са налози върху доходи от 2019-та, когато нямаше пандемия. 
Дори тези, които съумеят да отговорят на условията не съумяват да получат своите средства, посочи още той. 
" Този проблем избуя след Нова година и министър Сачева в понеделник изясни, че не били получили нотификация от Европейска комисия за разходване на средствата, че имало доста почивни дни и прочие пояснения ", означи Диков и за съпоставяне уточни, че Германия, Франция и източноевропейски страни започнаха да изплащат обезщетения още от началото на декември и от средата на декември. 
Според него тук би трябвало да има бюджетен буфер и да се изплатят тези средства, а след утвърждение от Европейска комисия - да бъдат възобновени. 
Планът за възобновяване и развиване  
Планът има много недостатъци, тъй като главният запас за възобновяване и развиване на страната са младежите, квалифицираните чиновници, което го няма в проекта, посочи Диков. " Отново беше заложено на всякакви корекции от вида чешмички, мостове, асфалт…. и виждаме какво се получава в последните дни - некачествено планувани инфраструктурни обекти не устоят и една година, в това число прескъпи планове като метрото – видяхме какво се случи с новия лъч ", разяснява той. 
Лицемерието на страната  
Държавата се явява за едни майка, за други мащеха, безапелационен е Диков. " Раздуха се бюджетни разноски, два пъти даже в границите на рецесията нараствания на бюджетни заплати, за избрани браншове, а за частния бранш – нищо ", уточни Диков, наблягайки, че за едни има запас, за други няма. 
" Лицемерно е да се изяснява на съкратени чиновници, на чиновници с намалени заблати, на блокиран бизнес да бъдат търпеливи. Няма по какъв начин да стане. В бъдеще това ще има мощно отрицателен резултат, тъй като тези лица имат главен дял за Брутният вътрешен продукт и данъчните приходи ", предизвести политикът. 
Големите разходи за неефективни инфраструктурни проекти 
В " Балкански поток " бяха вложени 3 милиарда лв. напълно от българска страна, всички реализатори бяха задгранични компании, нямаше български служащи, а самият обект даже не беше открит от господин Борисов, означи Диков. Оказа се, продължи той - че " Балкански поток " ще обслужва директно транспорт на газ от Русия през Турция за Сърбия, като действително облагодетелствани са Сърбия и другите страни, през които минава, само че не и България. " България няма разклонения, с цел да употребява газ, а цената на сръбския се оказва по-ниска от българския ", посочи още Диков. 

Той разкритикува ръководещите още, че не престават да наливат към милиард годишно в държавната " Марица Изток 2 ", в която колкото повече се налива, толкоз повече губи. 
Виждаме големи държавни поръчки за така наречен държавен ВиК холдинг; държавната компания „ Автомагистрали “ усвоява непрестанно планове за по милиард и повече лв., до момента в който тези, които действително са експерти и схващат от този бизнес остават без никакви поръчки, сигнализира още Диков. 
Приоритети и двойни стандарти  
Имаше митинги тези дни от школите за образование, школите за танци … - те не могат да работят, а футболните клубове могат, възрази Диков и заключи: " Който има по-голямо лоби - оцелява ". 
Той изрази неразбиране за какво е това опълчване на браншове, на бизнеси и заключи: " Така се получава, че който има по-близък контакт до избрана персона, получава позволение да работи. 
Студентските такси не престават да са високи, макар, че студентите учат онлайн и не биват подпомагани по никакъв метод, сигнализира още Диков. 
Не се подтикват и майките, добави той и означи, че майчинството е замразено от 2014 година - " втората година на майчинството и сега е 50% от МРЗ, а преди ГЕРБ беше обвързано с МРЗ ". 
Детските, които сякаш щяха да са за всички деца внезапно бяха анулирани и бяха заложени подоходни критерии и данъчни облекчения в отдалечен предстоящ интервал, напомни още Диков. 
Ваксините 
Би трябвало да има рационална диверсификация – да не се залага на един кон, безапелационен е представителят на ДЕН. " България очевидно е заложила на една ваксина, която не е приключена, не е утвърдена, не е изпитана ", разяснява той визирайки имунизацията на AstraZeneca и предизвести, че това допуска сериозен риск. 
 ДЕН упорстват ръководещите да склонят за гласоподаване по пощата и за видеонаблюдение ДЕН упорстват ръководещите да склонят за гласоподаване по пощата и за видеонаблюдение
" Достойнството на един народ " -ДЕН са решени да уплътнят и разширят дясно-центристката демократична общественост като се коалират с Демократи...
Няма акция за имунизацията, както нямаше и за Еврозоната, продължи с изброяването на черни точки за ръководещите Диков. 
Идеи и други възможности  
От ДЕН приканват да има взаимност на ограниченията, авансово обмисляне и да има съществени вложения в бъдещето на България – младежите и квалифицираните чиновници. 
За въвеждане на второ равнище на локално самоуправление, за деконцентрация на властта и за финансова децентрализация на общините ще упорстват от ДЕН, заяви ръководителят на УС.
 
Това значи, разясни Зеленогорски - налозите и приходът да остават там, където се основават – в общините, а не да бъде централизиран в МФ и на общините да се дават спомагателни дотации като тези от опозиционната част бъдат подценявани.
 Зеленогорски: 16 или 23 май са рационалните дати за парламентарните избори Зеленогорски: 16 или 23 май са рационалните дати за парламентарните избори
От „ Достойнството на един народ ”-ДЕН настояваме президентът да се съобрази с продължаващата рецесия с COVID-19 и процесът по...
" Искаме да повторим модела на Съединени американски щати и на Германия, която е федерална страна с провинции със лични държавни управления. Ако се деконцентрира властта, в случай че тя мине по-близко до хората, в случай че се сътвори второ равнище на локално самоуправление като се основат 9 -10 области с избираем губернатор, с избираеми локални препоръки, които да законодателстват в границите на територията, тогава значително българската демократична процедура ще се извърши със наличие ", разясни Зеленогорски.
Той е безапелационен, че огромната свръхконцентрация на властта неизбежно води или до тоталитаризъм, или до диктаторски практики.
От ДЕН показаха вяра концепцията за деконцентрация на властта и финансова децентрализация на общините да бъде подкрепена от Демократична България, с които имат намерение да се коалират на идните парламентарни избори.
" Неотклонно ще вървим по този път. Ние изцяло се припокриваме като идеология, като програмни планове с сътрудниците от Демократична България, само че това е един наш главен акцент, върху който ще продължим да работим и като съдружие, и в границите на бъдещия политически план ", съобщи Зеленогорски.
Автор: Ива Иванова
Още за желанията на ДЕН - четете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР