Защитниците на паметника Альоша се събират тази сутрин на протест

...
Защитниците на паметника Альоша се събират тази сутрин на протест
Коментари Харесай

Пловдивчани си бранят Альошата, не дават да се мести

Защитниците на паметника „ Альоша ” се събират тази заран на митинг пред постройката на Общинския съвет на ул. „ Авксентий Велешки ” 20, където се организира първата за тази година сесия.

Повод за това е предлагането на двама съветници от ДСБ Владимир Славенски и Йоно Чепилски от ДСБ. Идеята им е монументът да бъде изместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството на върха на Бунарджика.

Общинските съветници акцентират, че сега това пространство е в занемарено положение и че би трябвало да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града. Според Славенски и Чепилски паметникът е знак на окупацията на България сред 1944-1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото  национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност.  

Предложението не е включено в дневния ред на сесията,

тъй като непрекъснатите комисии на Общинския съвет взеха решение на първо време да се вземат техническо, правно и финансово мнение от Община Пловдив и едвам тогава да се разисква на сесията.

Протест обаче ще има. „ Хората ще се събират сутринта пред постройката, с цел да заявят  гражданско неодобрение. Ще се зачете декларация в отбрана на паметника, подкрепена от няколко структури ”, удостовери Калин Милчев, консултант от групата на Българска социалистическа партия.

Протестът ще е на открито, а не на самата сесия, тъй като предлагането на ДСБ няма да се разисква през днешния ден.

Зам.-кметът по строителството инж. Тошо Пашов сподели, че не е получил инструкции да приготви мнение за " Альоша ”, прецизира “Марица ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР