Защитниците на Бойко Борисов по повод снимките в неговата спалня,

...
Защитниците на Бойко Борисов по повод снимките в неговата спалня,
Коментари Харесай

Банкнотите от 500 евро по света и в онова нощно шкафче. Защо ги наричат „бинладенки"?

Защитниците на Бойко Борисов във връзка фотосите в неговата спалня, непрестанно повтарят, че банкноти те от 500 евро били спрени от обращение. Това, обаче, е илюзия и по никакъв метод не го оправдава.

Първо, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) спря печатането и разпространяването на банкноти те от 500 евро две години след първите фотоси, направени от незнайната „ Мата Хари ” в резиденцията на някогашния министър председател. Тяхното разпространяване от банките е спряно от 1 януари 2019 година (а в Германия и Австрия от средата на същата година). Но банкноти те от 500 евро не престават да са годни и да се одобряват за законно платежно средство. Не е даден краен период, след който банките да спрат да ги одобряват.

Към ноември 2021 година в циркулация остават 188 милиарда евро в банкноти по 500, сочи информация на ЕЦБ. Най-много банкноти по 500 евро е имало към 2015 година – 306 милиарда евро са били в обращение в такива купюри.

Единствената спънка пред тези банкноти е, че магазини и търговци на дребно не ги одобряват, тъй като се опасяват от имитации и са проблем за ресто. То беше по този начин и преди да спрат печатането на тези банкноти. Но те и не служат за търговия на дребно.

Защо по света назовават тези банкноти бинладенки ” и

какво ги прави толкоз противоречиви?

Големите купюри са комфортни за преместване или разплащане на огромни суми в брой. Например 1 милион $ в банкноти по 100 $ тежи 10 кг – много повече, от това, което виждаме по филмите с всякакви тънки куфарчета да заплащат големи суми.

Същата сума от 1 млн. $ в брой, извърнат в банкноти по 500 евро , тежи към 2 кг (зависи от обменния курс). А 1 милион евро в банкноти по 500 тежи 2,2 кг. Това повече се приближава до филмовия облик с куфарчетата. И т. н. може да се допуска какви големи суми могат да се придвижват в чанти, куфари, да се заплаща в брой.

И по данни на Европол банкноти те от 500 евро се търгуват сред нарушители на по-висока стойност от наминала им. Тоест, примерно за 1 млн. в такива банкноти , заплащат до 1,1 млн. и цената им пораства дружно с последователното понижаване на техните количества в обащение.

Банкнотите от 500 евро са си спечелили наименованието „ Бин Ладенки ” малко несправедливо. Защото случаите с финансиране на тероризъм, като се употребяват такива банкноти в брой, не са повече от случаите с долари в брой. С 500-евровките обаче повече се прави пране на пари, разплащане за противозаконни действия, комисиони, рушвети и други сходни, които имат повече приложение в България.

Механизмът е подобен, че парите в брой дават анонимност. Примерно, на някого са му уредили да завоюва социална поръчка за милиони, само че против ангажимента да заплати 30-40% комисиони и рушвети на който би трябвало. Той би трябвало да обърне в брой част от сумите, които е получил по банков път от държавната поръчка. Точно това се случва да вземем за пример с предплатено платените милиони за автомагистрала „ Хемус ”. Арестуван е човек, който е изтеглил в брой към 60 млн. лв. от платените за строителство суми. Защо и по какъв начин една банка може да изплати неусетно толкоз пари в брой е обособен въпрос, който визира и контрола на Българска народна банка. Защото у нас такива суми в брой се теглят с предварителна поръчка от Българска народна банка, никоя банка не разполага с толкоз в брой.

Който си има „ другарска ” банка (свързана с някогашната формация СИК), може да си урежда въпросните пари в брой и да не му задават непотребни въпроси, да ги обръща от лв. в евро и назад. Същата услуга вършат и някои от веригите чейнджбюра, против комисиона по сделка.

След като имаш толкоз пари в брой, оттова нататък на кого плащаш или даваш комисиони остава анонимно. Никой нищо не може да потвърди. Някой получава милиони, с които на собствен ред може да се разплаща на ръка. Примерно договорка за неподвижен парцел – публично се заплаща по данъчна оценка, на ръка още толкоз.

Има

механизъм, посредством който се легализират и изпират милионите в брой

Според отчет на Европол от 2016 година в незаконния свят имат бъдеще и нарастват разплащания в криптовалути. Но все още „ съвсем всички нарушители употребяват пари в брой на някакъв стадий от процеса на пране на пари “.

Как става? На жаргона на престъпността и незаконната стопанска система има три стадия парите в брой да се изперат и легализират. Първият е така наречен placement – слагане. Парите в брой се контрабандират до някакъв данъчен парадайс, някоя офшорна зона с доста банки, които взимат % с цел да ги внесат по сметка при тях. Следващият стадий е layering – утайване. Парите влизат в интернационалната банкова система, примерно от Панама отиват в банка на Кайманите, оттова в Ливан, Дубай, след това в Лондон и в Швейцария. С изпраните пари се купува парцел, след това се продава. Това е последният стадий – integration – консолидиране.

Проблемът в България е да се потвърди произходът на парите или който ги има да ги харчи безшумно по света. Когато българин има пари в швейцарска сметка, никой не може да разбере какъв брой са, банковата загадка е непробиваема, в случай че не става дума за потвърден тероризъм. Например Христо Бисеров инцидентно беше оголен от македонските служби, че е превел от Швейцария огромни суми над 300 хиляди в евро на компанията на доведения си наследник в Скопие. Срещу него стартира следствие у нас, само че швейцарските управляващи отхвърлят на публично искане да дадат данни какъв брой има по сметки там и от кой момент. Така против него нямаше нито едно доказателство за противозаконна активност или укриване на налози.

Според отчета на Европол „ парите в брой към момента са крал ” в незаконния бизнес.

 Парите в чекмеджето на някогашния министър председател Борисов

 са разнообразни количества на другите фотоси. Варират сред половин и 2 милиона евро. Снимките са правени в продължение на три години, не са от един ден. На някои от тях се виждат серийни номера, които при инспекция посочваха, че са печатани в Германия. Прокуратурата се сети с огромно забавяне да ревизира това посредством искане до Българска народна банка.

Тези фотоси вършат друго усещане в чужбина, спрямо България. Там добре знаят какви са тези пари, какви хора оперират с тях, кой държи толкоз в брой.

Досега прокуратурата приема обяснението на Борисов, че пачки, злато и револвер са импортирани в спалнята му (така изяснява публично пред немския вестник „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ”) и са снимани. Същевременно прокуратурата не желае да откри по какъв начин е станало това, освен това нееднократно за няколко години. И коя е въпросната Мата Хари, или кои са въпросните, доколкото Борисов без срам заяви, че разнообразни дами са идвали там и не може да каже име?

Така прокуратурата не желае да проверява нито Борисов, нито хората, които са създали фотосите в спалнята му, нито защитата, която доста добре знае кой по кое време е влизал там.

 Любопштнш обстоятелства за банкноти те от 500 евро :
През 2004 година е хванато „ наркомуле “ на път от Испания за Колумбия, погълнало 197 000 $ в банкноти по 500 евро (394 банкноти ). През 2007 година в Маями са открити 12 000 банкноти по 500 евро (6 млн.), запечатани в найлонови торбички. Полициите в Европа са откривали банкноти по 500 евро , скрити в секретни отделения на коли, на камиони, в кутии с храни, в опаковки от шоколадови блокчета и яйца „ Киндер ” и др. През 2010 година у анголски военачалник, обвързван с прането на пари в Лисабон, са открити 8 милиона евро в една от резиденциите му, съвсем всичките в банкноти по 500 евро. Анализ от 2010 година на Агенцията за тежка и проведена престъпност на Обединеното кралство пресмята, че „ 90% от банкноти те по 500 евро , продадени в Обединеното кралство, са в ръцете на незаконни синдикати. Анализ на Бундесбанк открива, че от 2002 до 2009 година повече от 70 % от банкноти те по 500 евро , издадени в Германия, са отишли в чужбина, като половината от тази цифра е попадала съответно в Русия. „ Уолстрийт джърнал “ оповестява, че към 2010 година, „ гангстери, наркодилъри и перачи на пари “ „ поддържат финансовата непоклатимост на еврозоната “, с помощта на „ търсенето на банкноти в евро с висока деноминация “. Банкнотата от 500 евро е пусната по гледище на Германия, като еквивалент на банкнотата от 1000 немски марки. В Германия към две трети от разплащанията са в брой (за разлика от Франция, където е обратното) и германците обичат тези едри банкноти. Сега най-едрата банкнота в света остава 1000 швейцарски франка.
Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР