Защитници и противници на възстановяването на басейните в Централна минерална

...
Защитници и противници на възстановяването на басейните в Централна минерална
Коментари Харесай

Басейни в Централна минерална баня - а как е в Европа

Защитници и съперници на възобновяване на басейните в Централна минерална баня в София спорят яростно би трябвало ли да има спа център до джамията Баня Башъ, задоволителен ли е дебитът на водата или възможния балнеоложки комплекс ще спре водата в чешмите, от която си наливат софиянци, и нужни ли са на столицата още зали за уголемение на Музея за история на София и културни прояви. 
 Флашмоб по халати настоя Централна баня да остане баня (снимки и видео)  СПА в Централна минерална баня с чешмяна вода или зали за просвета в басейните
А по какъв начин е в Европа? Няколко образеца от най-посещаваните термални комплекси. 



Такова място е термалният парк „ Градините на Посейдон “ в Италия. Той заема площ от повърхност от 60 хиляди кв.м., ситуиран на 40 км от Неапол на остров Иския. Комплексът включва повече от 20 минерални басейна с температура на водата от 28 до 38 градуса. Предлагат
се и разнообразни спа процедури с потреблението на горещи камъни, водорасли и специфични масла. Мястото притегля също с антична сауна в пещера, винарска маза, първокачествен ресторант и луксозен половинкилометров песъчлив плаж. Мястото е отворено всеки ден от април до края на октомври. Цена на абонамент за през целия ден (от 9.00 до 19.00 ч.) за възрастен е 32 евро; за деца от 3 до 11 години – 16 евро; билет за половин ден (от 13.00 до 19.00) за възрастен – 27 евро, за деца – 13,50 евро. 



Най-големият термален комплекс в Австрия е Therme Wien. Включва 26 басейна, 24 сауни и бани на обща повърхност от 6 хиляди квадратни метра. Разположен е край река, която тече през комплекса и зоните са ситуирани по нейното течение. Сред по-уникалните услуги са ароматерапия с водни кревати, басейн в пещера, шезлонги със сферична форма за дълбока релаксация и зала с камина, както и увеселителен парк за деца.
Комплексът във Виена е отворен е всеки ден от 9.00 до 22.00 часа. Цената на 6 часово посещаване – 26,2 евро, за деца – 14,6 евро. 

В Германия измежду известните комплекси е „ Каракала Терми “ в Баден-Баден. 



Представлява термален комплекс, издигнат на мястото на римски бани. Разполага с открити и закрити басейни, зали с течаща топла и студена минерална вода, джакузи, бар, ресторант, изложба с минерална вода, масажни зали, сауна и същинска римска баня със стенописи и статуи. Най-популярните спа-процедури: перлени, хидромасаж, релаксиращи и парни бани, арома масаж, стоунтерапия със студени и горещи камъни, полинезийски масаж с черупки, хавайски масаж, пилинг с кафява захар и бананова обвивка. Отворен е всеки ден от от 8.00 до 22.00 часа. Цена: 4 часово посещаване – 21 евро (деца до 7 години в спа центъра не се позволяват, а деца над 1,5 години могат да се оставят под наблюдението на чиновници в игровата зона).

Унгария също е измежду известните термални дестинации. В столицата Будапеща има 123 извора, захранвани с една и съща вода. Общодостъпни са към 14 комплекса/бани, като в това число не се включват частните и тези построени в първокласните хотели. Една от най-често посещаваните бани е „ Сечени “. Тя в действителност е най-големият балнеологичен комплекс в Европа. 



Разположена е в парк Варошлигет и включва 11 лечебни басейни, 3 сауни, минерални и кални бани. Открити плувни басейни, където горещата вода извира от дълбочина 1240 метра и може да се посещават даже и през зимата: температурата на водата в огромния басейн е +27 градуса, а в „ горещия “ басейн +38 градуса. Работно време: парна баня и термална част – от 6.00 до 19.00 ч., на басейна – от 6.00 до 22.00 часа. Цена: дневен абонамент за възрастни и деца над 2 години – 16 евро. Цената варира и според от това дали посетителят желае индивидуална кабина за преобличане или е податлив на употребява обща такава и може да стигне до 30 евро за ограничен брой процедури.

В Испания най-популярен е термалният комплекс Балнеарио де Арчена (Balneario De Archena), който се намира на 25 км от Мурсия. Този балнеологичен курорт се намира в непосредствена близост до град Арчена. Температурата на водата е 52,5. Разполага с два басейна с термални води, водопади, вани, джакузи, както лечебни и разкрасителни процедури. На територията на термалния комплекс са непокътнати руини на римски бани, а също и издигнат през 1660 година параклис на Дева Мария. 



Баните са в паркова среда и разполагат с три хотела. Цена на дневното посещение на минералните басейни в делнични дни: слаб сезон (ноември до март) – 8 евро; за мощния сезон – 12 евро; в почивните дни и на празници, надлежно – 14 и 18 евро, а за деца – 6.5 и 8 евро.

Най-големият СПА град в Словакия е Пиещани. Около него има най-различни СПА центрове и хотели в друга ценова категория. Известен е с лечебната си тиня. 

Синята лагуна в Исландия е един от най-популярните горещи извори в Европа. Намира се на 50 км от Рейкявик и притегля повече от 400 000 гости годишно. Тя е изкуствено основана, след изграждането на геоцентрала и напора на мощно минерализирана вода, която е доста солена и не може да бъде употребена за отопление. Известна е и с лечебната тиня, която се извлича от дъното.
Обогатената вода е затопляна изкуствено, и се обновява по натурален път на всеки 40 часа. Цените за гости варират от 50 до 400 евро.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР